Bułki na jogurcie greckim
Smaczne, delikatne w smaku bułki z dodatkiem jogurtu greckiego. Nieskomplikowane w przygotowaniu, idealne na śniadanie :)
bułki na jogurcie greckim |
BUŁKI NA JOGURCIE GRECKIM
- 500 g mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- 150 ml letniego mleka,
- 200 g jogurtu greckiego,
- 50 g stopionego masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- 1 jajko do posmarowania bułek,
- sezam do posypania bułek
Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, jogurt, stopione masło i sól, wyrobić gładkie, jednolite ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych części (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, a na koniec na każdej z nich zrobić nacięcie.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, pokruszone drożdże i cukier, podgrzewać 5 min/37/obr. 1.
Dodać mąkę, jogurt i sól, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45-50 min.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych części (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, a na koniec na każdej z nich zrobić nacięcie.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
bułki na jogurcie greckim |
3 komentarze
Wygląda pysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, muszę takie zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno bułek nie piekłam!Ale to się zmieni...
OdpowiedzUsuń