Knekkebrød z żurawiną (norwerskie pieczywo chrupkie)
Knekkebrød to bardzo popularne w Norwegii chrupkie pieczywo. Jest bardzo zdrowe i sycące, a do tego łatwe do przygotowania w domu. Na dodatek takie pieczywo daje spore możliwości do tworzenia różnych kombinacji smakowych, w zależności od użytych składników. Ja przygotowałam knekkebrød z dodatkiem słodkiej, suszonej żurawiny :)
norweskie chrupkie pieczywo |
- 100 ml suszonej żurawiny,
- 100 ml mąki żytniej pełnoziarnistej,
- 100 ml płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
- 150 ml otrąb pszennych, orkiszowych lub owsianych,
- 100 ml pestek dyni,
- 100 ml pestek słonecznika,
- 50 ml siemienia lnianego,
- 50 ml nasion maku,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 350 ml wody
Żurawinę drobno posiekać i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę żytnią, płatki owsiane, otręby, pestki dyni i słonecznika, siemię, mak i sól, dokładnie wymieszać. Wlać wodę, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Płaską blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ziaren i wody przełożyć na blachę i rozprowadzić cienką, ok. 3 mm warstwą.
Piec 10 minut, następnie wyjąć blachę, pokroić ciasto na mniejsze prostokąty i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut.
Upieczone chlebki odkleić od papieru, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Pieczywo po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce.
(na podstawie przepisu stąd i stąd)
norweski chrupki chlebek |
4 komentarze
Ktoś już ( oprócz autorki ) próbował to zrobić ?
OdpowiedzUsuńObawiam się że mi nie wyjdzie! Ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMirabelko, ale ile czasu można je przechowywać w puszce? Muszę kiedyś popełnić, ale obawiam się, że trzeba je szybko zjeść. W puszcze nie zrobi się wilgotne i nie straci na chrupkości?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, ja zjadłam je w ciągu kilku dni ;)
Usuń