Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gnocchi z ricotty z ziołami i kwiatami cukinii

By 08:00 , , ,

Kwiaty cukinii niełatwo jest nabyć drogą kupna, ale jeśli uprawiacie cukinie we własnym ogrodzie albo macie znajomych, którzy to robią, koniecznie powinniście wypróbować przygotować jakąś potrawę z kwiatami cukinii.
Kwiaty cukinii są całkowicie jadalne - zarówno formy męskie (na łodyżce), jak i żeńskie (osadzone na malutkiej cukinii). Pomimo, że ich smak nie jest zbyt intensywny (jak i samej cukinii zresztą...), to są niezwykle efektowane i sprawiają, że każda potrawa z nich przygotowana wygląda niezwykle wykwintnie.
Do tej pory na blogu pojawiły się dwa przepisy z kwiatami cukinii - smażone kwiaty cukinii nadziewane ricottą oraz pizza z kwiatami cukinii i salami.
A jako że nadszedł kolejny cukiniowy sezon, kilka dni temu przygotowałam przepyszne i delikatne gnocchi...

 
GNOCCHI Z RICOTTY Z ZIOŁAMI I KWIATAMI CUKINII(przepis na 3 porcje)
  • 500 g ricotty,
  • ok. 150 g mąki pszennej,
  • 6-8 kwiatów cukinii,
  • świeże zioła: bazylia, mięta, melisa, natka pietruszki,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • oliwa,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz
 
Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy i umieścić w nim ricottę, odstawić na kilka godzin do odcieknięcia. Następnie ricottę przełożyć na oprószony mąką blat. Dodać 3 łyżki posiekanych ziół oraz sporą szczyptę soli. Stopniowo dodając mąkę, zagnieść miękkie ciasto (podobnie jak na kluski leniwe). Ilość dodanej mąki zależy od stopnia odsączenia ricotty. Z ciasta odrywać małe kawałki i za pomocą oprószonych mąką dłoni formować kuleczki.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gnocchi wrzucać na wrzątek, delikatnie przemieszać łyżką, aby nie przykleiły się do dna i gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.
Kwiaty cukinii opłukać bieżącą wodą, delikatnie osuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać 6 łyżek oliwy. Dodać skórkę z cytryny, posiekane kwiaty cukinii i 3 łyżki posiekanych ziół. Całość krótko podsmażyć na niedużym ogniu. Dodać ugotowane gnocchi i delikatnie wymieszać je z oliwą. Całość podsmażać 2-3 minuty, aż gnocchi zaczną się rumienić. Oprószyć solą i pieprzem, delikatnie przemieszać i od razu podawać.
 
 
(na podstawie przepisu stąd)
 
 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam bardzo podobne ze szpinakiem i się zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń

  3. I was suggested this web site by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks! itunes login account

    OdpowiedzUsuń