Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pulled pork - propozycje podania

By 19:29 ,

Wczoraj zamieściłam przepis na wieprzowinę długo pieczoną w niskiej temperaturze, czyli inaczej pulled pork. Jak wspominałam, ten rodzaj obróbki pozwala otrzymać niesamowicie miękkie, soczyste mięso, które bez trudu rodziela się na włókna za pomocą widelca. Jest to efekt zupełnie inny niż przy tradycyjnym pieczeniu :)

Pulled pork można podawać na wiele sposobów. Ja na razie zamieszczam dwie propozycje, ale w przyszłym roku tego typu wpisy z pewnością także się pojawią, bo „szarpaną wieprzowinę” nasze kubki smakowe pokochały od pierwszego kęsa ;)

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na podanie szarpanej wieprzowiny jest umieszczenie jej pomiędzy dwoma połówkami bułek burgerowych. Ja wykorzystałam tutaj mój ulubiony przepis na bułki burgerowe - KLIK!





PULLED PORK Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI
(przepis na 2 porcje)
  • 2 bułki burgerowe,
  • 4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli,
  • ok. 300 g gorącej, szarpanej wieprzowiny (pulled pork),
  • 4 liście mini sałaty rzymskiej,
  • 2 łyżki majonezu

Bułki rozkroić i opiec na patelni grillowej lub w mocno nagrzanym piekarniku, tak aby były lekko chrupiące z zewnątrz, ale wciąż miękkie w środku.
Na dolnej połówce bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 2 liście sałaty, następnie nałożyć ok. 150 g wieprzowiny i 2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli. Nakryć drugą połówką bułki. W ten sam sposób przygotować drugą porcję.
Podawać od razu po przygotowaniu.



PULLED PORK Z WĘDZONYM SEREM I CHRZANOWĄ ŻURAWINĄ
(przepis na 2 porcje)
  • 2 bułki burgerowe,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 4 plastry wędzonego sera,
  • ok. 300 g gorącej, szarpanej wieprzowiny (pulled pork),
  • rukola,
  • 2 łyżki majonezu

Bułki rozkroić i opiec na patelni grillowej lub w mocno nagrzanym piekarniku, tak aby były lekko chrupiące z zewnątrz, ale wciąż miękkie w środku.
Żurawinę wymieszać z chrzanem.
Na dolnej połówce bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć trochę rukoli, następnie nałożyć ok. 150 g wieprzowiny i połowę żurawiny z chrzanem. Nakryć drugą połówką bułki. W ten sam sposób przygotować drugą porcję.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze