Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gorąca czekolada z pierniczkami speculoos

By 22:59 ,

Speculoos to popularne w Holandii i Belgii kruche korzenne ciasteczka z odciskanym za pomocą foremki charakterystycznym wzorem. Pierniczki te z roku na rok zyskują popularność także w naszym kraju – ja kupiłam je ostatnio w popularnym sklepie na „L”. Wykorzystałam je m.in. do wykonania spodów dyniowych mini-serniczków, a także do zrobienia aromatycznej, gęstej czekolady na gorąco, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) 


GORĄCA CZEKOLADA Z PIERNICZKAMI SPECULOOS 
(przepis na 2 porcje) 
  • 6 ciastek speculoos, 
  • 450 ml mleka, 
  • 80 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół mleczna i gorzka) 

Ciastka drobno pokruszyć, wsypać do rondelka, wlać 350 ml mleka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i całość będzie bardzo gorąca. Rondel zdjąć z ognia, zawartość dokładnie zmiksować blenderem i przelać do dwóch kubków. Pozostałe mleko spienić za pomocą spieniacza i wylać na wierzch każdej porcji. Podawać od razu po przygotowaniu :) 

PRZEPIS NA THERMOMIX 
Do naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Ciastka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 350 g mleka i połamaną na kawałki czekoladę, gotować 7 min/90°C /obr. 2. Czekoladę rozlać do dwóch kubków. Pozostałe mleko spienić za pomocą spieniacza i wylać na wierzch każdej porcji. Podawać od razu po przygotowaniu :) 

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ta czekolada musiała smakować wybornie. Chyba się skuszę jako wielbicielka tych korzennych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to mi ochoty narobiłaś i teraz muszę sobie zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w Korzennym - cieszę się, że tym razem się udało :)

    OdpowiedzUsuń