Gorąca czekolada z pierniczkami speculoos
Speculoos to popularne w Holandii i Belgii kruche korzenne ciasteczka z odciskanym za pomocą foremki charakterystycznym wzorem. Pierniczki te z roku na rok zyskują popularność także w naszym kraju – ja kupiłam je ostatnio w popularnym sklepie na „L”. Wykorzystałam je m.in. do wykonania spodów dyniowych mini-serniczków, a także do zrobienia aromatycznej, gęstej czekolady na gorąco, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :)
GORĄCA CZEKOLADA Z PIERNICZKAMI SPECULOOS
(przepis na 2 porcje)
- 6 ciastek speculoos,
- 450 ml mleka,
- 80 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół mleczna i gorzka)
Ciastka drobno pokruszyć, wsypać do rondelka, wlać 350 ml mleka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i całość będzie bardzo gorąca. Rondel zdjąć z ognia, zawartość dokładnie zmiksować blenderem i przelać do dwóch kubków. Pozostałe mleko spienić za pomocą spieniacza i wylać na wierzch każdej porcji. Podawać od razu po przygotowaniu :)
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Ciastka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 350 g mleka i połamaną na kawałki czekoladę, gotować 7 min/90°C /obr. 2. Czekoladę rozlać do dwóch kubków. Pozostałe mleko spienić za pomocą spieniacza i wylać na wierzch każdej porcji. Podawać od razu po przygotowaniu :)
3 komentarze
Ta czekolada musiała smakować wybornie. Chyba się skuszę jako wielbicielka tych korzennych ciastek :)
OdpowiedzUsuńto mi ochoty narobiłaś i teraz muszę sobie zrobić:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Korzennym - cieszę się, że tym razem się udało :)
OdpowiedzUsuń