Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szwedzka zupa z dzikiej róży

By 09:46 , , , , ,

Tę zupę miałam ochotę przygotować już od kilku lat, niestety owoce dzikiej róży do tej pory były poza moim zasięgiem. Ku mojej radości, w moim nowym miejscu zamieszkania rośnie ich bardzo dużo – zarówno na ogródkach działkowych, jak i okolicznych łąkach. Nic, tylko rwać i tworzyć :) 
Nyponsoppa, czyli zupa z owoców dzikiej róży, jest w Szwecji bardzo popularna – do tego stopnia, że w sklepach można ją kupić w kartonikach tak jak u nas na przykład barszcz ;) 
Tę bardzo zdrową i smaczną zupę polecam przede wszystkim miłośnikom zup owocowych. Owoce dzikiej róży mają charakterystyczny, bardzo przyjemny smak, a sama zupa jest kwaskowato-słodka i odrobinę cierpka. Można podawać ją z biszkoptami lub duńskimi ciasteczkami kammerjunker

Photobucket 

SZWEDZKA ZUPA Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY 
(3 porcje)
  • 280 g owoców dzikiej róży, 
  • 1 litr wody, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, 
  • posiekane migdały do posypania, 
  • kwaśna śmietana do dekoracji 

Owoce róży umyć, usunąć szypułki. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce będą miękkie (po około 30 minutach), całość dokładnie zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. Przecier wlać z powrotem do garnka, dodać cukier i ponownie zagotować. Skrobię wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do zupy, gotować jeszcze przez 1-2 minuty, intensywnie mieszając. 
 Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany i posypaną płatkami migdałowymi. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Owoce róży umyć, usunąć szypułki. Do naczynia miksującego włożyć owoce róży, wlać wodę, gotować 30 min/100ºC/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 9. Zupę przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach, następnie wlać z powrotem do naczynia miksującego. Skrobię wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do przez otwór naczynia miksującego, wymieszać 10 s/obr. 3, następnie gotować jeszcze przez 3 min/100ºC/obr. 2.
Zupę podawać udekorowaną kleksem śmietany i posypaną płatkami migdałowymi.




(na podstawie przepisu z blogu Klaudyny

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Mmm, musi smakować fantastycznie! Też mam w okolicy sporo krzaczków dzikiej róży, spróbuję więc w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam ją na liście przepisów do wypróbowania. Skoro polecasz, to się skuszę w przyszłym roku. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń