Ciasto dyniowe z nutellą
Pyszne, jesienne ciacho bazujące na niekwestionowalnie udanym połączeniu puree z dyni i nutelli. Wszyscy wiemy, że nutella to zło, jednak raz do roku pozwalam sobie na jej zakup i konsumpcję ;)
Wilgotne, dyniowe ciasto doskonale komponuje się z chrupiącą i słodką warstwą przypieczonej nutelli. Prawdziwa jesienna rozpusta!
CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 200 g miękkiego masła,
- 2/3 szklanki brązowego cukru,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego),
- 1 szklanka gęstego puree z dyni,
- 6 łyżek nutelli (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzana)
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, puree z dyni i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę z dodatkami, zmiksować na wolnych obrotach miksera – krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię (ciasto jest dość gęste). Nałożyć nutellę, rozsmarować ją po cieście w miarę równomiernie i za pomocą trzonka łyżki zrobić na powierzchni ciasta esy-floresy.
Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
(przepis stąd, z moimi zmianami)
2 komentarze
Nie mam dyni :( a jakby tak na marchewkę zamienić?
OdpowiedzUsuńDynię można kupić jeszcze w niektórych sklepach, np. w Biedronce dziś widziałam. Nie próbowałam piec ciast na puree z marchewki, więc na własną odpowiedzialność :)
OdpowiedzUsuń