Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto dyniowe z nutellą

By 10:45 ,

Pyszne, jesienne ciacho bazujące na niekwestionowalnie udanym połączeniu puree z dyni i nutelli. Wszyscy wiemy, że nutella to zło, jednak raz do roku pozwalam sobie na jej zakup i konsumpcję ;) 
Wilgotne, dyniowe ciasto doskonale komponuje się z chrupiącą i słodką warstwą przypieczonej nutelli. Prawdziwa jesienna rozpusta! 

 Photobucket 

CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ 
  • 250 g mąki, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru, 
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 2/3 szklanki brązowego cukru, 
  • 1 duże jajko, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego), 
  • 1 szklanka gęstego puree z dyni
  • 6 łyżek nutelli (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzana) 

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, puree z dyni i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać mąkę z dodatkami, zmiksować na wolnych obrotach miksera – krótko, tylko do momentu połączenia się składników. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię (ciasto jest dość gęste). Nałożyć nutellę, rozsmarować ją po cieście w miarę równomiernie i za pomocą trzonka łyżki zrobić na powierzchni ciasta esy-floresy. 
Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 


(przepis stąd, z moimi zmianami) 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze