Roladki z kurczaka z figowym pesto
A oto mój pomysł na wykorzystanie figowego pesto :) Smak tej oryginalnej pasty świetnie pasuje do delikatnego drobiu. Całość owinęłam w cieniutkie plasterki wędzonej szynki, dzięki czemu mięso nie utraciło soczystości, a danie zyskało dodatkowego aromatu.
Do tej potrawy doskonale pasują pieczone ziemniaki - nie tylko ze względu na smak, ale również praktyczność wykonania. Obsmażone mięso wystarczy ułożyć na blasze obok piekących się ziemniaków i pozwolić, aby oba składniki dania gotowe były w tym samym czasie :)
ROLADKI Z KURCZAKA Z FIGOWYM PESTO
(2 porcje)
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka,
- 2 łyżki figowego pesto,
- 6 liści bazylii,
- 4 cienkie plastry wędzonej szynki, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej,
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż jednego boku, rozłożyć i delikatnie (najlepiej przez warstwę folii spożywczej) rozbić na cienkie kotlety. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 1 łyżce pesto, położyć po 3 liście bazylii i zwinąć. Każdą roladkę owinąć w 2 plastry szynki. Można dodatkowo spiąć wykałaczkami, ale wg mnie nie jest to konieczne.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i na średnim ogniu obsmażyć roladki ze wszystkich stron na rumiany kolor. Najlepiej zacząć smażenie w miejscu, gdzie kończą się plastry szynki, dzięki temu roladki zachowają swój kształt bez użycia wykałaczek. Obsmażone roladki wstawić do piekarnika na 10-12 minut (najlepiej ułożyć je na blasze obok prawie upieczonych już ziemniaków).
1 komentarze
oj zjadłabym
OdpowiedzUsuń