Śledzie w curry
Szwedzi są specjalistami jeśli chodzi o śledzie i przygotowują je na dziesiątki sposobów. Rok temu zamieściłam na blogu przepis na śledzie marynowane w czerwonej cebuli (inlagd sill), a tym razem przygotowałam currysill, czyli śledzie w sosie curry. Śledzie smakują przepysznie – lekko słodko za sprawą miodu i nieco kwaskowato dzięki jabłku i marynowanym cebulkom. Zdecydowanie polecam wszystkim fanom śledzi :)
SZWEDZKIE ŚLEDZIE CURRY
- 6-8 płatów solonych śledzi (wcześniej moczonych przez całą noc w zimnej wodzie)
- 1/2 jabłka
- 5 cm kawałek pora (jasna część)
- 10 sztuk marynowanych cebulek perłowych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy curry
- 150 ml (2/3 szklanki) gęstej, kwaśnej śmietany (zastąpiłam gęstym jogurtem)
- 150 ml (2/3 szklanki) majonezu
- sól do smaku
Śledzie pokroić na skośne 2 cm kawałki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w 1/2 cm kostkę. Przełożyć do miski. Pora pokroić na bardzo cienkie półplasterki, przełożyć na sito i polać wrzątkiem. Odsączyć i dołożyć do miski. Cebulki pokroić na 4 części. Dołożyć do miski. Dodać miód, curry, śmietanę, majonez i sól. Wymieszać całość do połączenia składników. Dodać kawałki śledzi wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
(na podstawie przepisu pistachio-lo)
6 komentarze
Mniam, zainspiruję się w/w przepisem i zabłysnę na Wigilię. Dzięki! :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam z nieco innego przepisu i widzę, że ten Twój zdecydowanie muszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jak dlugo te sledzie wytrzymuja.jak dlugo je moge przechowywac
OdpowiedzUsuńDo 3 dni w lodówce. Dłużej nie ryzykowałabym :)
UsuńCzy cebulka jest konieczna, smakowo dużo stracą śledzie bez cebulki?
OdpowiedzUsuńZaraz ide do sklepu po śledzie ;)
Miałam zrobić zwyczajnie z jabłkami ale ten przepis zdecydowanie wpadł mi w oko.
Wg mnie to dość istotny składnik, ale możesz spróbować dodać zwykłej cebuli, posiekanej i sparzonej wrzątkiem :)
Usuń