Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie w curry

By 21:14 , , , ,

Szwedzi są specjalistami jeśli chodzi o śledzie i przygotowują je na dziesiątki sposobów. Rok temu zamieściłam na blogu przepis na śledzie marynowane w czerwonej cebuli (inlagd sill), a tym razem przygotowałam currysill, czyli śledzie w sosie curry. Śledzie smakują przepysznie – lekko słodko za sprawą miodu i nieco kwaskowato dzięki jabłku i marynowanym cebulkom. Zdecydowanie polecam wszystkim fanom śledzi :) 

Photobucket 

SZWEDZKIE ŚLEDZIE CURRY 
  • 6-8 płatów solonych śledzi (wcześniej moczonych przez całą noc w zimnej wodzie)
  • 1/2 jabłka 
  • 5 cm kawałek pora (jasna część) 
  • 10 sztuk marynowanych cebulek perłowych
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżka przyprawy curry 
  • 150 ml (2/3 szklanki) gęstej, kwaśnej śmietany (zastąpiłam gęstym jogurtem)
  • 150 ml (2/3 szklanki) majonezu 
  • sól do smaku 

 Śledzie pokroić na skośne 2 cm kawałki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w 1/2 cm kostkę. Przełożyć do miski. Pora pokroić na bardzo cienkie półplasterki, przełożyć na sito i polać wrzątkiem. Odsączyć i dołożyć do miski. Cebulki pokroić na 4 części. Dołożyć do miski. Dodać miód, curry, śmietanę, majonez i sól. Wymieszać całość do połączenia składników. Dodać kawałki śledzi wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. 


(na podstawie przepisu pistachio-lo

Photobucket 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mniam, zainspiruję się w/w przepisem i zabłysnę na Wigilię. Dzięki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z nieco innego przepisu i widzę, że ten Twój zdecydowanie muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń