Policzki wieprzowe duszone z warzywami i chorizo
Policzki wieprzowe pierwszy raz zadebiutowały w mojej kuchni kilka miesięcy temu. Zastanawiałam się, jak je przygotować – ostatecznie zdecydowałam się na przepis z biedronkowej gazetki z hiszpańskimi i portugalskimi przepisami. Skusił mnie zarówno dodatek mojej ulubionej kiełbasy chorizo, jak i podanie potrawy z ziemniakami tłuczonymi ze szpinakiem. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania – mięso wyszło bardzo miękkie i delikatne, sos aromatyczny, a ziemniaki ze szpinakiem wprost rewelacyjne :)
Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście policzków wieprzowych, koniecznie musicie spróbować :)
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I CHORIZO
(przepis na 4 porcje)
- 600 g policzków wieprzowych,
- 2 łyżki pasty paprykowej (z tubki lub słoiczka),
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 cebula,
- 150 g pora,
- 2 niewielkie marchewki,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 gałązki świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 50-100 ml wody,
- 3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz
puree ziemniaczano-szpinakowe
- 500 g ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz
Mięso posmarować pastą paprykową i odstawić. Chorizo pokroić w półplasterki, marchew, seler i pora w plastry, a cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej mięso z obu stron na rumiany kolor. Wyjąć i przełożyć na talerz, na tej samej patelni rozgrzać jeszcze 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, chorizo, seler i pora. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, aż kiełbasa lekko się zarumieni, a warzywa zmiękną. Dodać obsmażone mięso, marchew, liść laurowy i koncentrat pomidorowy, wlać wino i wodę, oprószyć szczyptą pieprzu. Całość dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać bazylię i zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody odparował i sos się zagęścił. Sos ewentualnie doprawić solą do smaku (jednak chorizo i pasta paprykowa są wg mnie wystarczająco słone).
W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować je w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, całość rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażyć kilkanaście sekund, uważając, by nie przypalić czosnku. Wrzucić umyty szpinak (duże liście pokroić), dusić na niezbyt dużym ogniu ok. 5-7 minut, aż liście zmiękną, a woda, którą puszczą odparuje. Wówczas dodać rozgniecione ziemniaki , doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
2 komentarze
no bardzo fajny przepis !
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie dzięki wielkie za przepis na pewno wypróbuję jakoś na dniach :)
OdpowiedzUsuń