Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa grzybowa tradycyjna

By 22:58 , , , ,

Obowiązkowa zupa w sezonie jesiennym. Na blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na zupy grzybowe, ale ta jest taką najbardziej tradycyjną, którą zawsze jada się w moim rodzinnym domu. Prostą, ale wspaniałą w smaku. Najlepsza zupa grzybowa zrobiona jest oczywiście ze świeżych grzybów, ale w razie ich braku te mrożone też dają radę ;)

Photobucket

ZUPA GRZYBOWA TRADYCYJNA
(przepis na 4 porcje)
  • 300 g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki), 
  • 1 marchewka, 
  • 1 nieduży korzeń pietruszki, 
  • ok. 8-10 cm kawałek pora, 
  • ćwiartka niedużego selera, 
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 garście drobnego makaronu, 
  • 1 łyżka masła, 
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki 

Grzyby starannie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki.
W garnku stopić masło, wrzucić grzyby i dusić je na niedużym ogniu przez 5-7 minut. Wlać bulion, dodać pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 10 minut, następnie wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i tak "zahartowaną" wlać do garnka z zupą i wymieszać.
Smacznego!

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ale narobiłaś mi smaka. Już dawno nie jadłam takiej prawdziwej zupy grzybowej. Oczywiście u mnie najlepszą robi babcia :-)

    OdpowiedzUsuń