Zupa grzybowa tradycyjna
Obowiązkowa zupa w sezonie jesiennym. Na blogu znajdziecie kilka różnych przepisów na zupy grzybowe, ale ta jest taką najbardziej tradycyjną, którą zawsze jada się w moim rodzinnym domu. Prostą, ale wspaniałą w smaku. Najlepsza zupa grzybowa zrobiona jest oczywiście ze świeżych grzybów, ale w razie ich braku te mrożone też dają radę ;)
ZUPA GRZYBOWA TRADYCYJNA
(przepis na 4 porcje)
- 300 g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki),
- 1 marchewka,
- 1 nieduży korzeń pietruszki,
- ok. 8-10 cm kawałek pora,
- ćwiartka niedużego selera,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 garście drobnego makaronu,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki
Grzyby starannie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki.
W garnku stopić masło, wrzucić grzyby i dusić je na niedużym ogniu przez 5-7 minut. Wlać bulion, dodać pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 10 minut, następnie wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i tak "zahartowaną" wlać do garnka z zupą i wymieszać.
Smacznego!
2 komentarze
Ale narobiłaś mi smaka. Już dawno nie jadłam takiej prawdziwej zupy grzybowej. Oczywiście u mnie najlepszą robi babcia :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię na obiad mam nadzieję, że wyjdzie pyszna. Dzięki za fajny przepis
OdpowiedzUsuń