Pulla (fiński chlebek z kardamonem)
Pulla to bardzo popularny w Finlandii rodzaj słodkiego chlebka, znanego u nas jako chałka. W wersji fińskiej pulla ma najczęściej wyraźnie wyczuwalny aromat kardamonu, co wyróżnia go na tle innych chałek :) Ja kardamon bardzo lubię i żałuję, że tak długo ociągałam się z przygotowaniem tego chlebka ;)
Pulla znakomicie smakuje posmarowana masłem lub ulubionym dżemem :)
Chlebek pulla przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia skandynawskiego i nordyckiego pieczywa razem z Martynosią, Gin i Siankoo :)
PULLA (FIŃSKI CHLEBEK Z KARDAMONEM)
(1 duży bochenek)
- 125 ml mleka,
- 60 ml ciepłej wody,
- 15 g drożdży świeżych,
- 50 g cukru,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 1 jajko,
- 350 g mąki pszennej,
- 30 g masła
dodatkowo:
- 1 małe roztrzepane jajko do posmarowania,
- płatki migdałowe do posypania
Do dużej miski wlać ciepłą wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić na około 5 minut, żeby drożdże ruszyły. Zagrzać mleko i ciepłe (ale nie gorące) wlać do drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki: jajka, cukier, sól i kardamon oraz ok. 150 g mąki. Wyrabiać (najlepiej mikserem z hakami do ciast drożdżowych), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie wyrabiając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Dodać stopione masło i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Następnie ciasto odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno prawie podwoić objętość).
Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 3 części, uformować wałeczki o długości ok. 30 cm i zapleść bochenek (tak jak chałkę). Chlebek delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.
(na podstawie przepisu z blogu Atiny)
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać wodę, drożdże i masło, podgrzać 4 min/37ºC/obr. 1. Dodać jajko, cukier, sól, kardamon i ok. 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Następnie dodać pozostałe 200 g mąki, wyrobić 2 min/interwał. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze odrobinę mąki i wyrobić 1 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem lub olejem miski. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Następnie ciasto odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno prawie podwoić objętość).
Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 3 części, uformować wałeczki o długości ok. 30 cm i zapleść bochenek (tak jak chałkę). Chlebek delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.
6 komentarze
Pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda pysznie)
OdpowiedzUsuńpyszka ;D
OdpowiedzUsuńOj tak, z kardamonem to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w Danii chałki nie są tak popularne, bo je wprost uwielbiam! :)
Mniam. Kolejny wspaniały przepis od Ciebie. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada, warto upiec:)
OdpowiedzUsuń