Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pulla (fiński chlebek z kardamonem)

By 21:10 , ,

Pulla to bardzo popularny w Finlandii rodzaj słodkiego chlebka, znanego u nas jako chałka. W wersji fińskiej pulla ma najczęściej wyraźnie wyczuwalny aromat kardamonu, co wyróżnia go na tle innych chałek :) Ja kardamon bardzo lubię i żałuję, że tak długo ociągałam się z przygotowaniem tego chlebka ;) Pulla znakomicie smakuje posmarowana masłem lub ulubionym dżemem :)
Chlebek pulla przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia skandynawskiego i nordyckiego pieczywa razem z Martynosią, Gin i Siankoo :)




PULLA (FIŃSKI CHLEBEK Z KARDAMONEM)
(1 duży bochenek)
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 50 g cukru,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 1 jajko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 30 g masła

dodatkowo:
  • 1 małe roztrzepane jajko do posmarowania,
  • płatki migdałowe do posypania

Do dużej miski wlać ciepłą wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić na około 5 minut, żeby drożdże ruszyły. Zagrzać mleko i ciepłe (ale nie gorące) wlać do drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki: jajka, cukier, sól i kardamon oraz ok. 150 g mąki. Wyrabiać (najlepiej mikserem z hakami do ciast drożdżowych), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie wyrabiając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Dodać stopione masło i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Następnie ciasto odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno prawie podwoić objętość).
Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 3 części, uformować wałeczki o długości ok. 30 cm i zapleść bochenek (tak jak chałkę). Chlebek delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

(na podstawie przepisu z blogu Atiny)


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać wodę, drożdże i masło, podgrzać 4 min/37ºC/obr. 1. Dodać jajko, cukier, sól, kardamon i ok. 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Następnie dodać pozostałe 200 g mąki, wyrobić 2 min/interwał. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, można dodać jeszcze odrobinę mąki i wyrobić 1 min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem lub olejem miski. Miskę przykryć folią lub ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Następnie ciasto odgazować i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno prawie podwoić objętość).
Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 3 części, uformować wałeczki o długości ok. 30 cm i zapleść bochenek (tak jak chałkę). Chlebek delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze