Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka "Yankee Noodle Dandy"

By 17:10 , , , ,

Nazwa tej zapiekanki to parafraza „Yankee Doodle Dandy” biograficznego musicalu z 1942 roku przedstawiającego życie i twórczość George'a M. Cohana, utalentowanego amerykańskiego śpiewaka, kompozytora i tancerza. 
Sama potrawa jest wyraźnie inspirowana kuchnią włoską, co w sumie nie dziwi, ponieważ kuchnia USA jest zlepkiem kuchni większości krajów świata ;) 
W pierwotnym przepisie użyto sosu do spaghetti w proszku (jakież to amerykańskie!), ja jednak zrobiłam szybki sos na bazie pomidorowej passaty. 
Ogólnie zapiekanka bardzo przypomina trochę lasagne, tylko szybciej się ją robi :) 

 

ZAPIEKANKA "YANKEE NOODLE DANDY"
(4 porcje) 
  • 500g mielonej wołowiny
  • 250g makaronu wstążki
  • 1 butelka (700ml) passaty pomidorowej
  • 100g naturalnego serka homogenizowanego
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • oregano i tymianek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz 

Na dużej patelni usmażyć wołowinę wraz z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wlać passatę i ok. 150ml wody (wodą tą można przepłukać słoik po passacie). Doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. 
W tym czasie ugotować makaron na półtwardo (tak, żeby tylko był elastyczny). Osączyć. 
Serek homogenizowany wymieszać ze śmietaną, posiekaną natka i połową startego parmezanu. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: połowę makaronu, połowę sosu mięsnego, 2/3 masy śmietanowo-serowej, resztę makaronu, resztę sosu mięsnego, a na środek wyłożyć pozostałą masę ze śmietany i sera. Całość posypać pozostałym parmezanem. 
Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut. 


(przepis pochodzi z książki „Smaki Ameryki”, znaleziony na blogu Grumków, z moimi małymi zmianami)

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Niech ktoś zabierze Amerykanom te wszystkie proszki, przecież oni na własne życzenie pozbywają się możliwości konsumpcji wspaniałych (i smacznych!) potraw ;) Nie mam niestety piekarnika i pozostaje mi do pieczenia multicooker, w którym się płaty lasagne nie mieszczą, taka zapiekanka będzie świetną alternatywą, dzięki wielkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za mało warzyw, jak na mój gust, no ale to w końcu Ameryka. ;)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń