Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krem z pomidorów w śródziemnomorskim stylu

By 00:00 , ,

Opublikowany ostatnio chlebek z pesto podałam jako dodatek do smakowitej i aromatycznej pomidorowej zupy w lekko śródziemnomorskim stylu: z serem feta, ziołami i chrupiącymi plasterkami salami. Całość wraz z chlebkiem stanowiła pyszny i kompletny obiad :) 
Oczywiście w sezonie letnim warto użyć świeżych pomidorów pozbawionych uprzednio skórki – i już nie mogę się doczekać, aż taką zupę zrobię sobie ponownie :) 




 

ZUPA-KREM Z POMIDORÓW W ŚRÓDZIEMNOMORSKIM STYLU
(2 porcje) 
  • 1 niewielka cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka oliwy, 
  • 4-6 plastrów salami, 
  • 1 puszka pomidorów, 
  • 100ml bulionu warzywnego, 
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30% (ja pominęłam), 
  • 100g sera owczego lub typu feta, 
  • 1-2 gałązki świeżego oregano lub bazylii, 
  • sól i pieprz, 
  • szczypta cukru 

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej plastry salami z obu stron. Odsączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i odstawić. 
Następnie w tym samym rondlu, na małym ogniu poddusić cebulę, a gdy zmięknie, dodać czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę.Dodać pomidory z puszki, wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować pod przykryciem około 5-10 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować. 
Do zupy dodać śmietankę, doprawić całość solą, pieprzem i szczyptą cukru. Oregano lub bazylię posiekać i dodać do zupy. 
Tuż przed podaniem na wierzchu każdej porcji ułożyć plasterki salami i pokruszony ser.






(na podstawie przepisu z magazynu "To jest pyszne" 4/2009)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. bardzo ciekawy przepis na zupę. I chlebek idealny dla miłośników pesto :)

    OdpowiedzUsuń