Kurczak smażony z placuszkami kukurydzianymi
A oto prosty przepis na obiad w środku tygodnia: wystarczy trochę filetów z kurczaka, puszka kukurydzy i kilka produktów, które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni ;) Taki obiad jest ponoć popularny w południowych stanach USA, zatem idealnym dodatkiem jest tu sos barbecue, najlepiej domowej roboty :)
KURCZAK SMAŻONY Z PLACUSZKAMI KUKURYDZIANYMI
(3-4 porcje)
- 500g filetów z piersi kurczaka,
- 120ml maślanki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (dałam tylko połowę),
- 100g mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50g mąki kukurydzianej (w przypadku braku można zastąpić taką samą ilością mąki pszennej),
- 2 jajka,
- 4 cebulki dymki (dałam 2),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 puszka kukurydzy,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- sos BBQ do podania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kotleciki. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać maślankę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, włożyć kurczaka i obracać tak, żeby całe mięso pokryło się maślanką. Odstawić na 5 minut (polecam na dłużej, nawet na kilka godzin).
W misce wymieszać 4 łyżki mąki pszennej z pieprzem cayenne, ½ łyżeczki soli oraz ½ łyżeczki pieprzu. Wyjąć filety z maślanki, zdejmując jej nadmiar i panierować w mące. Kotleciki usmażyć na oleju na złocisty kolor. Gdy będą gotowe, przełożyć je na papierowe ręczniki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Trzymać w cieple.
W misce wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, jajka oraz pozostałą z panierowania maślankę i mąkę z przyprawami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać posiekaną dymkę i natkę oraz odsączoną kukurydzę. Dodać nieco soli i pieprzu do smaku, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść okrągłe placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złocisty kolor (powinno wyjść 8 placuszków). Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Kotleciki z kurczaka podawać z plackami kukurydzianymi oraz sosem BBQ w osobnej miseczce.
(wg przepisu Ainsley'a Harriotta znalezionego na blogu kabamaigi, z moimi małymi zmianami)
3 komentarze
Witam muszę napisać, że właśnie nie dawno szukałem czegoś szybkiego i sytego w środku tygodnia. Mam pracę, gdzie praktycznie pracuje się od rana do wieczora więc nie mam tak dużo czasu, na to żeby gotować dania, które wymagają dużo czasu, dlatego przepis jak najbardziej. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak małe schabowe. ;o
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
Przepis wypróbowany :) nie miałam niestety sosu BBQ, ale i bez niego danie było bardzo smaczne. Pozdrawiam, Justyna
OdpowiedzUsuń