Kremowa zupa z tymiankiem
Pyszna zupa-krem z zielonych i białych warzyw o iście wiosennym kolorze. Sycąca, a zarazem niskokaloryczna i lekka. Do tego z fantastyczną nutą tymianku. Robiłam ją już nieraz i zawsze chętnie wracam do tego przepisu. Polecam :)
KREMOWA ZUPA Z TYMIANKIEM
(4 porcje)
½ pora (najlepiej ta bardziej zielona część),
1 niewielka cebula,
2 duże ziemniaki (lub 3-4 mniejsze),
1 korzeń pietruszki,
¾ szklanki mrożonego groszku,
1 litr bulionu warzywnego,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego + trochę do dekoracji
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojonego w talarki pora i cebulę. Zeszklić na małym ogniu, następnie dodać pokrojoną w półplasterki pietruszkę. Dusić na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować pod przykryciem 15 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać groszek i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać tymianek i zmiksować zupę na gładki krem. W razie potrzeby dolać nieco wody, by uzyskać pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać ze świeżą bagietką lub grzankami – ja podałam z rogalikami nadziewanymi fetą.
(na podstawie przepisu miciuni, z moimi zmianami)
0 komentarze