Kanapka BLT
BLT to kanapka, która swoją nazwę zawdzięcza trzem składnikom: Bacon, Lettuce & Tomato (czyli bekon, sałata i pomidor). Bazę może stanowić bagietka lub tost z pełnoziarnistego chleba – tu panuje raczej dowolność.
Kanapka cieszy się dużą popularnością zarówno w USA, jak i w Wielkiej Brytanii i choć wygląda bardzo banalnie, ma swoją długą (ponad stuletnią) historię. Co ciekawe, jeszcze w latach 50. ubiegłego wieku BLT była zalecana jako przykładowy posiłek szpitalny ;)
Fakt faktem to połączenie kilku prostych składników daje razem fantastyczny efekt. Kanapka jest wyrazista w smaku, chrupiąca i soczysta zarazem :)
KANAPKA BLT
- 2 kromki razowego chleba,
- kilka cienkich plasterków chudego boczku,
- kilka liści sałaty (najlepiej rzymskiej lub lodowej),
- kilka plasterków pomidora,
- majonez
Boczek usmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Kromki chleba zrumienić w tosterze. Obie posmarować majonezem. Na jednej ułożyć kolejno sałatę, pomidora i boczek, przykryć drugą kanapką.
4 komentarze
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, w jakim szpitalu daliby nam takie frykasy. :D
OdpowiedzUsuńshariankoweleben.wordpress.com
W roli wykałaczki wykorzystałaś trawę cytrynową? Wyglądają super - nietuzinkowo i tak naturalnie!:)
OdpowiedzUsuńTo wykałaczki bambusowe firmy Fackelmann, kupiłam je jakiś czas temu w Carrefourze :)
Usuń