Burgery w sosie sherry
Moją kulinarną podróż do Ameryki Północnej postanowiłam zwieńczyć niczym innym, jak... burgerami ;) Tym razem jednak bez klasycznej bułki, a w towarzystawie pieczonych ziemniaczków. Najpyszniejszy w tych burgerach jest jednak sos – aromatyczny, z nutą sherry i pieczarkami. Bardzo smaczny obiad – polecam :)
A jeśli nie macie w domu sherry, równie smaczny sos z pewnością wyjdzie na bazie whisky :)
BURGERY W SOSIE SHERRY
(2 porcje)
300g mielonej wołowiny,
1 małe jajko,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
½ cebuli,
1 łyżka mąki,
1 szklanka bulionu wołowego,
1/3 szklanki sherry,
150g pieczarek,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
odrobina oliwy
Cebulę drobno posiekać. W rondelku lub na małej patelni stopić masło i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać mąkę i smażyć krótką chwilę. Mieszając trzepaczką, stopniowo wlać bulion, rozcierając grudki mąki. Gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić.
Mięso wymieszać z jajkiem i natką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować 2 okrągłe burgery. Posmarować je oliwą i usmażyć na patelni już bez dodatku tłuszczu (ja użyłam patelni grillowej, ale taka zwykła też da radę). Burgery smażyć na niewielkim ogniu, 3-5 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki (małe można zostawić w całości). Burgery odłożyć na talerz i trzymać w cieple.
Zwiększyć ogień i wrzucić pieczarki na patelnię po burgerach. Smażyć, mieszając, aż pieczarki zrobią się złociste. Wlać sherry, a gdy zacznie wrzeć, dodać zrobiony wcześniej sos. Wymieszać i gotować ok. 1-2 minuty, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Burgery podawać polane sosem z pieczarkami.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz sałatką.
(inspiracja: "Kuchnia doskonała dla każdego" P. Martin)
1 komentarze
Pysznie wygląda z tym sosem :)
OdpowiedzUsuń