Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wege-kotleciki z młodą kapustą

By 10:10 , ,

Smaczne kotlety z jajek, ziemniaków i młodej kapusty. Są niestety trochę czasochłonne, ale mimo to i tak uważam, że to fajna odskocznia od tradycyjnych mięsnych kotletów. Dzięki dodatkowi suszonych pomidorów, ziół i czosnku, kotleciki nie są nijakie w smaku, na co mogłyby wskazywać główne składniki ;) 
Do takich kotletów nie trzeba już dodawać kaszy, ryżu lub innych elementów skrobiowych. Wystarczy surówka lub – tak jak w moim przypadku – kalafior z ziołowym winegretem :) 

 



WEGE-KOTLECIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 
(2 porcje) 
  • ¼ główki młodej kapusty, 
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • 4 jajka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów, 
  • 1 cebulka dymka, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia 

 
Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do rondla, dodać ok. ½ szklanki wody i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. 
Ziemniaki obrać i ugotować. 
3 jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z ziemniakami rozgnieść tłuczkiem. Dodać ugotowaną kapustę, wbić czwarte, surowe jajko. Dodać posiekaną cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorem), przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle bułki tartej, żeby masa była dość gęsta i dało się z niej formować kotleciki (ja dałam 1 łyżkę). 
Z masy uformować 6 kotlecików, lekko je rozpłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, na średnim ogniu. Ostrożnie obracać łopatką na drugą stronę, żeby się nie rozpadły. 
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. 






(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze