Grillowany łosoś z sosem tzatziki
Dzisiaj bardzo prosty przepis, idealny na lato. Grillowany łosoś jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale i lekki, a więc w sam raz na upalne dni. Można go przygotować na tradycyjnym grillu, lub – tak jak ja – na patelni grillowej. Do takiego łososia idealnie pasuje grecki sos tzatziki, nieco podkręcony odrobiną sera feta. Pycha!
GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI
(2 porcje)
- 2 kawałki (po ok. 150g) filetu z łososia,
- przyprawa do ryb,
- świeżo mielony pieprz,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 150g jogurtu greckiego (użyłam light),
- 70g sera typu feta,
- ½ długiego ogórka,
- ½ ząbka czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta rozetrzeć wodelcem w misce. Dodać ogórek, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Grillowanego łososia podawać z sosem i lekką sałatką.
8 komentarze
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuńPychotka, dosłownie dzisiaj też myślałam o taki obiedzie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńA lekka sałatka, to...? :-)
OdpowiedzUsuńMiks sałat skropionych odrobiną oliwy i soku z cytryny, można dodać pomidorki koktajlowe albo oliwki :)
UsuńDziękuję :-)
UsuńDzisiaj wypróbuję przepis.
Super, uwielbiam greckie inspiracje:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na w miarę szybką potrawę a o takie właśnie nam chodzi przy grillowaniu
OdpowiedzUsuń