Obsługiwane przez usługę Blogger.

Glazurowane udka kurczaka z salsą mango

By 10:20 , , , ,

Smaczne pieczone udka o słodko-korzennym smaku, którego zasługą jest chutney z mango użyty do marynaty. A do tego przepyszna, orzeźwiająca salsa z mango i pomidorów, która doskonale komponuje się z mięsem. 
Wspaniały, tropikalny obiad na niekoniecznie tropikalne, polskie lato ;)

 

 

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z SALSĄ MANGO 
(4 porcje) 
  • 8 podudzi (pałek) z kurczaka, 
  • 3 łyżki chutney'a z mango (kupionego lub domowej roboty),
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej), 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz 
  • salsa: 
  • 1 duże, dojrzałe mango, 
  • 1 duży lub 2 małe pomidory, 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 






Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę podobnej wielkości, usuwając część nasienną. Cebulę drobno posiekać. Mango, pomidory, cebulę i kurkumę wymieszać, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Schłodzić w lodówce. 
Udka umyć, osuszyć, ostrym nożem ponacinać w kilku miejscach skórkę. 
Chutney z mango wymieszać z obiema musztardami, papryką w proszku, kurkumą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Powstałą marynatą posmarować udka (część marynaty zostawić na później). 
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec bez przykrycia w 200 stopniach przez około 40 minut. W trakcie pieczenia ze dwa razy posmarować udka pozostałą marynatą. 
Upieczone udka podawać z ryżem i salsą.






(przepis z książki "Kuchnia dietetyczna")
 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda pysznie i zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę mi takich rzeczy nie pokazywać kiedy jestem głodny :P

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba ten pomysł na kuraka:) do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. O matkooo, aż ślinka cieknie. :)

    Zapraszam na mojego bloga,dopiero zaczynam ale chętnie posłucham rad od doświadczonej weteranki :)

    www.wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń