Ciasto z jagodami i kremem
To ciasto przygotowałam w zeszły weekend z okazji wizyty u babci. Szukałam przepisu na ciasto z jagodami i mój wybór padł na ten przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne – orzeźwiające jagody wspaniale smakują ze śmietankowym kremem, a całość uzupełnia waniliowy biszkopt. Proste, „swojskie” i naprawdę pyszne, idealne na letnie popołudnie :)
CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM
biszkopt:
- 6 jajek,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 500ml mleka,
- 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 700g jagód,
- 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
Formę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotować krem: W ½ szklance mleka wymieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń i gotować chwilę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego wystudzenia – aż osiągnie temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie miksując, aż powstanie puszysty krem.
Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Powinna zacząć lekko tężeć – w przypadku upałów można wystudzoną, lecz płynną galaretkę wstawić na chwilę do lodówki.
Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć.
Na wystudzony biszkopt nałożyć krem, a na krem borówki. Całość zaleć tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)
8 komentarze
Klasyczne warstwy, ale jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że mój Mąż byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńWow, świetnie się prezentuje to ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Idealne na lato:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Na razie z jagód zrobiłam dżemiki, ale Twoja ciasto to będzie kolejne co upieke!
OdpowiedzUsuńfajniutkie! Leciutkie, delikatne, idealne na upalne dni:)
OdpowiedzUsuńMniam, cudownie letnie, pyszne :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto na tę porę roku :) Prawdziwa pychotka!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)