Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z jagodami i kremem

By 10:15

To ciasto przygotowałam w zeszły weekend z okazji wizyty u babci. Szukałam przepisu na ciasto z jagodami i mój wybór padł na ten przepis. Ciasto wyszło bardzo smaczne – orzeźwiające jagody wspaniale smakują ze śmietankowym kremem, a całość uzupełnia waniliowy biszkopt. Proste, „swojskie” i naprawdę pyszne, idealne na letnie popołudnie :) 

 



CIASTO Z JAGODAMI I KREMEM 
biszkopt: 
  • 6 jajek, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 3 łyżki oleju, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli 

 
krem: 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 
  • 500ml mleka, 
  • 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej), 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 

 
wierzch: 
  • 700g jagód, 
  • 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych 


 
Upiec biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i po trochę cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodać olej oraz przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką, aż ciasto będzie jednolite i puszyste. 
Formę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 



Przygotować krem: W ½ szklance mleka wymieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budyń i gotować chwilę, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego wystudzenia – aż osiągnie temperaturę pokojową. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie miksując, aż powstanie puszysty krem. 

Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Powinna zacząć lekko tężeć – w przypadku upałów można wystudzoną, lecz płynną galaretkę wstawić na chwilę do lodówki. 

Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osączyć. 
Na wystudzony biszkopt nałożyć krem, a na krem borówki. Całość zaleć tężejącą galaretką. 
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 






(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami) 
 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Klasyczne warstwy, ale jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że mój Mąż byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetnie się prezentuje to ciasto! ; )
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta! Na razie z jagód zrobiłam dżemiki, ale Twoja ciasto to będzie kolejne co upieke!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajniutkie! Leciutkie, delikatne, idealne na upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, cudownie letnie, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto na tę porę roku :) Prawdziwa pychotka!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń