Obsługiwane przez usługę Blogger.

Malinowa kaszka manna

By 19:00 , , , , ,

Na zakończenie akcji ”Skandynawskie Lato” proponujemy Wam razem z Anią i Malwinną visipipuuro - pyszny owocowy deser, który równie dobrze sprawdzi się jako opcja śniadaniowa. Z pewnością polubią ją wszyscy fani kaszy manny. Deser ten jest bardzo popularny w Finlandii i Szwecji, a do jego przygotowania używa się różnych owoców - najczęściej jagody brusznicy. Ja zrobiłam visipipuuro z malinami :) 
Charakterystyczna dla tego deseru jest lekka i puszysta konsystencja, ponieważ kaszkę po ugotowaniu ubija się mikserem. Mnie osobiście kojarzy się ta kaszka z biedronkowym „Mlecznym Startem”, tyle że po pierwsze jest dużo smaczniejsza, a po drugie nie zawiera tych wszystkich emulgatorów, stabilizatorów, sztucznych aromatów i utwardzonych tłuszczów roślinnych, które są tam w składzie. 
Zatem - zdecydowanie warto wypróbować :) 

 




MALINOWA KASZA MANNA 
(2 porcje) 
  • 400ml mleka, 
  • 5 łyżek kaszy manny, 
  • 250g malin + kilka sztuk do dekoracji, 
  • 2 łyżki cukru 

 
 
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. W garnku wymieszać mleko, cukier i zmiksowane maliny. Doprowadzić do wrzenia, po czym wsypać mannę, intensywnie mieszając. Gotować na małym ogniu, mieszając, około 5 minut, aż kaszka zgęstnieje. Ewentualnie jeszcze dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, po czym dokładnie zmiksować, aż nabierze puszystej konsystencji. Przełożyć do miseczki i udekorować pozostałymi owocami. 



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Wygląda przepięknie. Ciekawa jestem smaku malinowej wersji, na pewno wypróbuję! Dziękuję za wspólne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale:) Widać nawet małe bąbelki powietrza, takie jest puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kaszę manną więc chętnie sięgnę po twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i brzmi smakowicie, będę musiała wypróbować ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń