Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

By 10:10 , , , , ,

A oto mój obiad z Wielkiego Piątku. Postny – jak by nie patrzeć – ale za to jaki pyszny! Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Smak ziemniaków pieczonych w ognisku, pałaszowanych podczas wakacji spędzanych u babci. 

Pierwszy raz na podobny przepis natknęłam się na tym blogu. Ziemniaki pieczone w mące i soli są bardzo smaczne, ale do ogniska im jednak ciut daleko. Dopiero wędzona papryka nadała im charakterystyczny, wyrazisty aromat dymu, który nadał ziemniakom charakterystycznego smaczku. Nie używam wędzonej papryki zbyt często, ale tu okazała się wprost doskonałym składnikiem :) 

Do tak upieczonych ziemniaków podałam kefir i surówkę, dzięki którym obiad – choć postny – był pełnowartościowym posiłkiem. Bardzo polecam! :)


ziemniaki pieczone jak z ogniska



ZIEMNIAKI PIECZONE JAK Z OGNISKA
(2-3 porcje) 
  • 8 średnich ziemniaków, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 

Do sporego woreczka foliowego wsypać mąkę, sól i wędzoną paprykę. Ziemniaki dokładnie umyć i mokre włożyć do woreczka. Zamknąć worek i potrząsnąć kilka razy, aby ziemniaki oblepiły się mąką i przyprawami. Następnie wyłożyć je na blachę i piec w 200 stopniach przez około godzinę (w zależności od wielkości ziemniaków), aż będą miękkie w środku.


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. U mnie też zazwyczaj królem wielkopiątkowego obiadu jest pieczony ziemniak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś takie robiłam tylko zapomniało mi się ile i w jakiej temperaturze je piec! Są pyszne z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, smak dzieciństwa mi przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowite! Muszę kiedyś takie zrobić, szkoda tylko, że o smaczne ziemniaki coraz trudniej!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno takich ziemniaczków nie jadłam !! to mam już plan na majówkowe ognisko:P

    OdpowiedzUsuń
  6. prawie o nich zapomniałam, ale to jeden z moich ulubionych, dziecięcych smaków prawie jak kanapka z musztardą

    OdpowiedzUsuń