Rolada z szynki z serem i korniszonami
Smaczna rolada, którą można podać zarówno na śniadanie, jak i na zimną przystawkę. Wygląda bardzo dekoracyjnie na półmisku i na pewno będzie cieszyć się wzięciem ;) Warto wypróbować :)
ROLADA Z SZYNKI Z SEREM I KORNISZONAMI
9 plastrów szynki konserwowej dobrej jakości,
200g serka homogenizowanego naturalnego,
100g ogórków konserwowych,
1 płaska łyżka żelatyny,
1-2 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka tartego chrzanu,
sól i pieprz
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała.
Serek wymieszać z majonezem i chrzanem, doprawić solą i pieprzem.
Miseczkę z żelatyną umieścić w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Dodać 1 łyżkę serka i wymieszać, a następnie tak „zahartowaną” żelatynę przelać do reszty masy serowej i szybko, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojone ogórki konserwowe i koperek, ponownie wymieszać.
Na arkuszu folii aluminiowej ułożyć plastry szynki tak, aby nachodziły na siebie, tworząc kwadrat. Nałożyć masę serową i wyrównać powierzchnię, a następnie, pomagając sobie folią, zwinąć w ciasną roladę. Całość zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Stężałą roladę pokroić w plastry.
(przepis z książeczki „Wielkanocne potrawy kuchni domowej” z moimi małymi zmianami)
1 komentarze
Smak tkwi w prostocie:)piękna i smaczna:)
OdpowiedzUsuń