Obsługiwane przez usługę Blogger.

Burgery z fasoli

By 19:00 , ,

Wegetariańskie burgery to coś, czego smaku byłam bardzo ciekawa. Mój M., jako wielbiciel mięsa, był zdecydowanie bardziej sceptyczny. Jak się okazało – niepotrzebnie, gdyż sam stwierdził, że burgery z fasoli są bardzo smaczne i zjadł aż 2 sztuki. 
Oczywiście burger nie smakuje jak ten mięsny, ale mimo to jest bardzo dobry – a to zasługa dobrze doprawionej masy fasolowej, która jest wyrazista w smaku i wcale nie mdła. 
Ponadto do burgerów użyłam samodzielnie upieczonych bułeczek z ziarnami :)

Burgery wegetariańskie przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Shinju i Siankoo - zobaczcie ich wersje :) 

 

BURGERY Z FASOLI 
(3 sztuki) 
1 puszka białej fasoli, 
1 mała cebula, 
1 ząbek czosnku, 
1 mała marchewka, 
2 łyżeczki zmiksowanych suszonych pomidorów lub czerwonego pesto, 
3 łyżki bułki tartej, 
50g żółtego sera, 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
sól i pieprz, 
oliwa 

dodatki: 
3 bułki (u mnie bułki z ziarnami), 
pomidor, 
sałata, 
cebula, 
sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy 


Cebulę drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut. 
Fasolę osączyć na sitku, włożyć do miski, dodać cebulę, marchew, drobno starty ser i natkę. Całość zmiksować (niezbyt dokładnie – mogą pozostać niewielkie fragmenty fasoli). Dodać pastę z suszonych pomidorów, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masa powinna być gęsta. Podzielić ją na 3 części, z każdej uformować okrągły kotlet. Delikatnie posmarować je oliwą i usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Obok na patelni ułożyć przekrojone bułki, by się zagrzały. 
Do połówek bułki nakładać burgera z fasoli, sałatę, plastry pomidora, cebulę i sos. Przykryć druga połówką bułki. Podawać od razu.


(na podstawie przepisu z magazynu "Moje Gotowanie" z moimi zmianami)


 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze