Burgery z fasoli
Wegetariańskie burgery to coś, czego smaku byłam bardzo ciekawa. Mój M., jako wielbiciel mięsa, był zdecydowanie bardziej sceptyczny. Jak się okazało – niepotrzebnie, gdyż sam stwierdził, że burgery z fasoli są bardzo smaczne i zjadł aż 2 sztuki.
Oczywiście burger nie smakuje jak ten mięsny, ale mimo to jest bardzo dobry – a to zasługa dobrze doprawionej masy fasolowej, która jest wyrazista w smaku i wcale nie mdła.
Ponadto do burgerów użyłam samodzielnie upieczonych bułeczek z ziarnami :)
Burgery wegetariańskie przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Shinju i Siankoo - zobaczcie ich wersje :)
BURGERY Z FASOLI
(3 sztuki)
1 puszka białej fasoli,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 mała marchewka,
2 łyżeczki zmiksowanych suszonych pomidorów lub czerwonego pesto,
3 łyżki bułki tartej,
50g żółtego sera,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz,
oliwa
dodatki:
3 bułki (u mnie bułki z ziarnami),
pomidor,
sałata,
cebula,
sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy
Cebulę drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić cebulę. Dodać marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut.
Fasolę osączyć na sitku, włożyć do miski, dodać cebulę, marchew, drobno starty ser i natkę. Całość zmiksować (niezbyt dokładnie – mogą pozostać niewielkie fragmenty fasoli). Dodać pastę z suszonych pomidorów, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masa powinna być gęsta. Podzielić ją na 3 części, z każdej uformować okrągły kotlet. Delikatnie posmarować je oliwą i usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Obok na patelni ułożyć przekrojone bułki, by się zagrzały.
Do połówek bułki nakładać burgera z fasoli, sałatę, plastry pomidora, cebulę i sos. Przykryć druga połówką bułki. Podawać od razu.
(na podstawie przepisu z magazynu "Moje Gotowanie" z moimi zmianami)
4 komentarze
Ostatnio chodzą za mną burgery więc chętnie sobie takie zrobię.
OdpowiedzUsuńmozna mrozic??
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, nie próbowałam.
UsuńPrzepysznie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuń