Pizza z chorizo i oliwkami
Bardzo dawno nie robiłam pizzy, a moje plany upichcenia jej na Międzynarodowy Dzień Pizzy (w lutym) spełzły na niczym. Co się jednak odwlecze, to nie uciecze. Pizzę w końcu zrobiłam – i to nie byle jaką, bo w hiszpańskim stylu: z chorizo, szynką serrano i oliwkami. Smakowała rewelacyjnie!
PIZZA Z CHORIZO I OLIWKAMI
(2-3 porcje)
ciasto z tego przepisu,
sos pomidorowy (przepis),
1 kulka mozzarelli,
1 średnia cebula,
100g kiełbasy chorizo,
80g szynki serrano w cienkich plasterkach*,
czarne oliwki, bazylia i oregano,
oliwa
Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielić na dwie części. Każdą rozpłaszczyć na cienki, okrągły placek, podsypując mąką. Placek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować sosem, obłożyć mozzarellą, plastrami cebuli, chorizo i szynki oraz oliwkami. Skropić oliwą i prószyć oregano.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni lub więcej, jeśli się da) ok. 10-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Dodatkowo przed podaniem można ułożyć na pizzy listki świeżej bazylii.
Analogicznie postąpić z drugą pizzą.
* szynkę serrano można kupić w tzw. „sklepie dla najbiedniejszych” :P
(inspiracja z blogu Grumków)
3 komentarze
Już dzisiaj drugi przepis z chorizo widzę ; p
OdpowiedzUsuńpyszna szynka. nie znalazłam niestety tej specjalnej szynki... ale nawet bez niej była smaczna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pizza smakowała :) Kiełbasę chorizo można kupić tylko w dużych hipermarketach (Tesco, Auchan), ewentualnie podczas tygodnia hiszpańskiego w Lidlu.
Usuń