Sałatka z papryki z sosem tatarskim
Kolorowa i smaczna sałatka, która ożywi każdy stół :) Pasuje jako dodatek do jajek czy wędlin, ale dobrze spisze się również jako sałatka obiadowa. Wprawdzie obranie papryki ze skórki jest dość trudne i nie udało mi się tego zrobić zbyt dokładnie, ale w niczym mi to nie przeszkadzało. Osoby o wrażliwym żołądku mogą upiec papryki w piekarniku – z dobrze upieczonych papryk skórka schodzi dużo łatwiej, a dodatkowo warzywa te zyskają ciekawy, wyrazistszy smak.
SAŁATKA Z PAPRYKI Z SOSEM TATARSKIM
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
kilka kawałków marynowanej papryki,
7-10cm kawałek pora,
4 łyżki sosu tatarskiego (przepis),
3-4 łyżki rzeżuchy lub innych kiełków
Czerwoną i żółtą paprykę włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować pod przykryciem 3-4 minuty. Wyjąć i włożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć. Gdy papryka wystygnie, obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę marynowaną osączoną z zalewy.
Pora posiekać i przelać wrzątkiem na sitku, osączyć.
Na talerzu układać obok siebie papryki i pora. Na wierzch nałożyć sos tatarski i posypać rzeżuchą.
(na podstawie przepisu z książeczki „Wiosna w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami)
2 komentarze
Ja tam jem paprykę ze skórką ; p
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że blog na którego często zaglądam bierze udział w mojej akcji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń