Biała kiełbasa zapiekana w cieście
Biała kiełbasa otulona ciastem drożdżowym to trochę inna, wielkanocna wersja paszteciku, który może doskonale pasować do czerwonego barszczu albo zupy-kremu. Bardzo smaczny jest również jedzony sam, bez dodatków, jako sycąca, ciepła przekąska.
Ja podałam te kiełbaski jako dodatek do kremu z chrzanu i jabłek :)
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W CIEŚCIE
(4 porcje)
4 białe kiełbasy parzone (najlepiej dość krótkie),
250g mąki + jeszcze trochę,
15g świeżych drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
spora szczypta soli,
½ szklanki mleka,
2 jajka,
40g stopionego masła lub oleju
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym (nie gorącym) mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, 1 jajko i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, po czym dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk i miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat grubości ok. 0,5cm, podsypując mąką. Podzielić go na 4 mniejsze kwadraty, tak aby do każdego z nich dało się zawinąć kiełbasę.
Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować nim kiełbaski i obtoczyć je w mące. Kiełbasę ułożyć ukośnie na każdym kawałku ciasta i zawinąć rogi ciasta do środka. Wierzch ciasta posmarować jajkiem.
Piec w 200 stopniach około 30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
(przepis z magazynu „Moje Gotowanie” 4/2009 z moimi małymi zmianami)
2 komentarze
wygląda naprawdę smakowicie :) nie zapiekalam jeszcze kielbasy
OdpowiedzUsuńNa slasku potrawa ta nosi nazwe "murzyn" lub "szolder"
OdpowiedzUsuń