Sałatka jajeczna z chrzanem
Bardzo smaczna i wyrazista w smaku sałatka, która doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole, jak również podczas wspólnego niedzielnego śniadania:) Dzieciom raczej nie przypadnie do gustu, ale dorosłym na pewno posmakuje. W końcu mawia się, że do chrzanu trzeba dorosnąć... ;)
SAŁATKA JAJECZNA Z CHRZANEM
4-5 jajek ugotowanych na twardo,
1 mała puszka kukurydzy z groszkiem*,
100g szynki w kawałku,
3 średnie konserwowe ogórki,
pęczek szczypioru z cebulki dymki lub zwykłego szczypiorku,
1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka,
3 łyżki majonezu,
sól i pieprz
Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. W podobną kostkę pokroić szynkę i ogórki. Kukurydzę z groszkiem osączyć na sitku. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać w misce.
Majonez wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, połączyć z sałatką.
Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
* jeśli nie możecie takowej znaleźć w sklepie, dodajcie po 2-3 łyżki zwykłej konserwowej kukurydzy i groszku, a pozostałą ilość zużyjcie do jakiejś obiadowej surówki lub zupy :)
(przepis podpatrzony na blogu Ewy)
5 komentarze
świetna sałatka:)
OdpowiedzUsuńRobię taką, ale bez szynki. Jest pyszna i bardzo pasuje na wielkanocny stół :)
OdpowiedzUsuńLubię sałatki i teraz kiedy mam dużo jajek to chętnie taką zrobię .
OdpowiedzUsuńDla mnie wygląda bosko i chętnie bym ją teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna.Wszystkim smakowała.Nawet dzieciom;)
OdpowiedzUsuń