Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie z pistacjami

By 11:10 , , , ,

Szukając pomysłu na jakąś fajną przekąskę śledziową, natknęłam się na taki oto przepis. Ponieważ oboje uwielbiamy pistacje, nie wahałam się długo. Tak przygotowane śledzie mają ciekawy, lekko korzenny smak, a pistacje stanowią miły, chrupiący kontrast. 
Potrawę tę – pomijając czas odsalania śledzi i ich późniejsze schładzanie – robi się naprawdę szybko i niskim nakładem pracy. Warto było spróbować :) 

 

ŚLEDZIE Z PISTACJAMI 
5 filetów śledziowych w solonej zalewie, 
3-4 ziarna ziela angielskiego, 
½ łyżeczki nasion kolendry, 
pieprz (najlepiej świeżo mielony), 
3-4 łyżki wyłuskanych pistacji, 
4 łyżki oliwy 

Śledzie wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, aby je odsolić. Następnie osączyć i pokroić na kawałki. Ziele angielskie i kolendrę utłuc w moździerzu. Dodać pieprz, oliwę i pistacje, wszystko wymieszać w misce ze śledziami. Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na całą noc. 


(na podstawie przepisu stąd


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wiele przepisów zapisanych z pistacjami, ale za nic nie mogę nigdzie znaleźć niesolonych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mogą być solone do tego przepisu :) niesolone sprzedawał kiedyś carrefour pod swoją marką, ale od dawna już ich nie ma, teraz to chyba tylko w sklepach internetowych można je nabyć.

      Usuń
  3. O, śledzika z pistacjami jeszcze nie próbowałam. Zapowiada się smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam śledzia w takim zestawieniu, a pistacje uwielbiam, chętnie skusiłabym się na porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o takiego śledzika to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń