Obsługiwane przez usługę Blogger.

Puszysty omlet z pieczarkami

By 10:15 , ,

Puszysty i delikatny, lecz wyrazisty w smaku omlet to naprawdę przepyszne śniadanie. Tak mi smakowało, że chyba niebawem muszę je ponownie zrobić, bo ciągle za mną „chodzi” ;) 

 

PUSZYSTY OMLET Z PIECZARKAMI 
(1 porcja) 
2 jajka, 
150g pieczarek, 
½ małej cebuli, 
2 łyżki startego żółtego sera, 
2 płaskie łyżki mąki, 
1 łyżka mleka, 
1 łyżeczka masła, 
sól i pieprz, szczypiorek 

Cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. 
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć, aż płyn z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mleko i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką. 
Na patelnię z pieczarkami wyłożyć masę jajeczną, przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Gdy masa z góry zacznie się ścinać, za pomocą łopatki zsunąć omlet na talerz. Patelnią przykryć talerz i całość szybko odwrócić. W ten sposób pieczarki znajdą się na górze. Omlet posypać startym serem, przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty. 
 Przed podaniem posypać szczypiorkiem. 


(na podstawie przepisu taury, z moimi zmianami)


 

 Pieczarkowy Tydzień 2014

Może zainteresuje Cię również

17 komentarze

  1. No to naprawde fajne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieco tuczące takie śniadanko :) ale raz na jakiś czas można, i chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki omlet ma wg wyliczeń ok. 312 kcal. To wcale nie jest dużo. Przeciętny człowiek zjadający prawidłowo ok. 2000 kcal powinien na pierwsze śniadanie zjeść ok. 400 kcal, więc zupełnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że ten omlet jest tuczący. Kaloryczny w nim (poza odrobiną masła) jest tylko ser, ale po pierwsze wcale nie jest go jakoś ogromnie dużo, a po drugie, jest on źródłem m.in. wapnia. :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie! :)
    Chciałabym się kiedyś nauczyć robić omlet. *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam omlety, szczególnie z owocami na słodko:) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Na jaką średnicę patelni jest ten przepis? I dziękuję za opis kaloryczności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patelnia, w której go smażyłam, ma średnicę dna 18 cm :)

      Usuń