Smažený sýr s tatarskou omáčkou
Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich. Nie ma co, wegetarianie nie mają w Czechach łatwo ;)
Smażony ser jest pyszny, sycący i ma jakieś trzy miliony kalorii, zwłaszcza, że podawany jest prawie zawsze w towarzystwie hranolek, czyli frytek, a często również z tatarskou omáčkou . W Czechach najpopularniejszy do smażenia jest ser edamski, a potrójna panierka – tzw. trojobal – chroni zawartość kotleta przed wycieknięciem.
SMAŻONY SER Z SOSEM TATARSKIM
(2 porcje)
- 2 grube plastry sera (najlepiej edamskiego),
- słodka lub ostra papryka w proszku,
- 1 łyżeczka mąki,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- sól i pieprz
Ser oprószyć papryką, następnie obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu usmażyć z obu stron serowe kotlety, aż będą złociste.
Ogórki bardzo drobno posiekać i połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sos solą i pieprzem.
Usmażony ser podawać z frytkami i sosem.
11 komentarze
Uwielbiam smażony ser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam :) Muszę kiedyś zrobić go w domu, do tej pory jadałam tylko w Pradze.
OdpowiedzUsuńAle musi być dobry! :)
OdpowiedzUsuńOch,ja uwielbiam taki ser,znam taki smak z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniała mi się studencka stołówka w Cieszynie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam uwielbiam uwielbiam!
OdpowiedzUsuńOj brakuje mi tego smaku :)
OdpowiedzUsuńKlasyka!
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio przy okazji pobytu w Pradze. Nie ma co ukrywać, miliard kalorii, ale raz na jakiś czas... ;-) Pycha!
OdpowiedzUsuńRaz sobię w domu serwowałam,pyszny ale potem byly klopoty watrobowe
OdpowiedzUsuńNo niestety, nie dla każdego taki posiłek :(
Usuń