Halibut w cytrusowej marynacie z kaparami
Pierwszy raz spróbowałam halibuta. Jejku, nie miałam pojęcia, że ta ryba jest taka dobra! :) Halibut jest rybą dość tłustą, a tym samym bogatą w kwasy omega 3. Jego śnieżnobiałe mięso jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach i praktycznie w ogóle nie ma charakterystycznego dla niektórych gatunków „rybiego aromatu”. Niektórzy uważają, że mięso halibuta jest mdłe – faktycznie, jeśli nie dobierze się do niego wyrazistych dodatków, to może sprawiać takie wrażenie.
Ja swojego pierwszego halibuta przygotowałam w lekko pikantnej, cytrusowej marynacie, z dodatkiem intensywnych w smaku kaparów. Pychota :)
HALIBUT W CYTRUSOWEJ MARYNACIE Z KAPARAMI
(2 porcje)
- 2 steki z halibuta (ze skórą),
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
- 1 łyżka soku z pomarańczy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- odrobina pieprzu cayenne,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz
Rybę umyć, osuszyć, natrzeć skórą z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne, skropić sokami z cytrusów i odstawić do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzać oliwę i na niezbyt dużym ogniu usmażyć steki po 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złociste. Rybę przełożyć na talerz, a na patelnię dodać masło i kapary. Smażyć minutę.
Halibuta podawać polanego kaparami i masłem, w towarzystwie lekkiej sałatki i kawałków pomarańczy.
Jako dodatek można także podać ryż - najlepiej mieszankę białego i dzikiego.
5 komentarze
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji jak dotąd spróbować halibuta, ale zachęciłaś mnie tak bardzo, że poszukam ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się świetnie. Uwielbiam ryby z cytrusami. W planach miałam niedługo pstrąga z cytryną, ale może wykorzystam Twoją marynatę zamiast tego!
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam ryby z cytrusową nutką :) ale smażenie ryb to nie jest moja mocna strona, niestety
OdpowiedzUsuńŚwietnie,ze znalazłam ten przepis bo halibuta nie jadlam ...pomarancz nie dla nas ale reszta ok
OdpowiedzUsuń