Makaron z owocami morza w sosie pomidorowym
Do tej potrawy mam duży sentyment. Pierwszy raz jadłam ją na Malcie w restauracji. Później w Toskanii, gdzie gotowaliśmy sobie sami. Zatęskniło mi się za wakacjami, więc przygotowałam je znowu, tym razem we własnej kuchni ;)
MAKARON Z OWOCAMI MORZA W SOSIE POMIDOROWYM
(2 porcje)
- 180g makaronu linguine (może być też spaghetti lub tagliatelle),
- 2 garści mrożonych owoców morza,
- 1 puszka krojonych pomidorów*,
- 2-3 łyżki oliwek (czarnych lub zielonych),
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
- 1-2 łyżki oliwy,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz
Owoce morza rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i owoce morza. Smażyć minutę, po czym wlać wino. Dusić 2-3 minuty. Dodać pomidory i pokrojone oliwki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 5-7 minut, aż sos trochę odparuje i się zagęści. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.
Na wierzchu można dodatkowo posypać natką.
*w sezonie letnim koniecznie użyjcie świeżych pomidorów, uprzednio sparzonych i obranych ze skórki :)
7 komentarze
Dawno nie wchodziłam na Twojego bloga, a tu tyle ciekawych rzeczy:) No i pyszny makaron!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce można ;) zapraszam doe siebie ;) patyskaa.blogspot.be
OdpowiedzUsuńrzeczywiście danie z tych o śródziemnomorskim charakterze:) aż zatęskniło się za latem:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie.
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie ma tu komentarzy dotyczących potrawy po jej zrobieniu :-(
OdpowiedzUsuńTo prawda, takie komentarze są najcenniejsze :) Jednak potrawa z kilku tak prostych składników nie może się nie udać :)
UsuńJa zrobiłam, podczas wakacji na Sycylii w spartańskich warumnkach, na kuchence elektrycznej z jednym palnikiem i było pyyyyszne. Teraz robię już w domu po raz kolejny, mam nadzieję, że wyjdzie tak samo dobrze.
OdpowiedzUsuń