Risotto z porem i serem pleśniowym
Risotto z porem i gorgonzolą, wypatrzone już jakiś czas temu u Maggie nareszcie doczekało się realizacji :) Ale – nie ma to jak zacząć nowy rok jakimś dobrym przepisem, prawda? I jeżeli jego początek jest tak smaczny, to ja nie wiem, co będzie później... ;)
Risotto jest wspaniałe; dwa wyraziste smaki, czyli por i ser pleśniowy, doskonale się uzupełniają i łączą z kremowym, delikatnym ryżem. Zdecydowanie warto wypróbować :)
RISOTTO Z POREM I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 porcje)
- 150g ryżu do risotto,
- ok. 350ml bulionu warzywnego,
- 1/3 szklanki białego wina,
- ¼ szklanki śmietanki 30%,
- 1 średni por,
- 1 ząbek czosnku,
- 100g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola lub lazur),
- szczypta ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- natka pietruszki
Pora oczyścić i pokroić w plastry. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu 4-5 minut, mieszając. Wsypać ryż i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wino i zwiększyć ogień. Kiedy wino odparuje, partiami wlewać bulion, czekając, aż poprzednie porcje zostaną wchłonięte przez ryż. Na koniec wlać śmietankę. Gotować, mieszając, aż ryż zrobi się kremowy i miękki (ale nie rozgotowany). Zdjęć z ognia, doprawić pieprzem i ziołami, dodać pokruszony ser. Można doprawić solą, jeśli uznamy, że trzeba.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
7 komentarze
Wygląda naprawdę dobrze. Mam chęć na ser pleśniowy ostatnio, więc może akurat takie danie zrobię? Zwłaszcza, że risotto jest dosyć bezproblemowe w przygotowywaniu. Wstyd przyznać, ale sama nigdy nie dodaję do niego wina, jakoś bardziej smakuje mi na samym bulionie!
OdpowiedzUsuńŻaden wstyd, przecież w kuchni o to chodzi, żeby dopasowywać przepisy do swoich gustów :) pozdrawiam!
UsuńKuszące - uwielbiam sery pleśniowe :)
OdpowiedzUsuńRisotto... niebo w gębie :) A to na zdjęciu wygląda wyjątkowo apetycznie :p
OdpowiedzUsuńwygląda mocno apetycznie! uwielbiam ostatnio pora. może się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą potrawę. I moja rodzinka też :) dzisiaj znowu przygotuje bo nie ma to jak coś pysznego gdy jest się chorym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, dziś robiłam na obiad :)
OdpowiedzUsuń