Czekoladowo-rumowa owsianka z bananem
Przepyszna owsianka, a właściwie owsianka-otrąbianka z prawdziwą czekoladą, podkręcona kakao i odrobiną aromatu rumowego, z dodatkiem banana. Takie śniadanie jest nie tylko sycące, ale daje również kopa energii z samego rana, a ponadto bez wątpienia wprawia w dobry nastrój :)
CZEKOLADOWO-RUMOWA OWSIANKA Z BANANEM
(1 porcja)
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 1 szklanka mleka,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka kakao (z niewielkim czubkiem),
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 kropla aromatu rumowego,
- 1 średni banan
Otręby wsypać do rondla, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż zmiękną. Jeśli owsianka jest za gęsta, można dolać nieco wody. Następnie dodać posiekaną czekoladę, kakao, cukier, aromat rumowy i pokrojonego w kostkę banana (kilka plastrów zostawić do dekoracji). Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Owsiankę nałożyć do miseczki, udekorować odłożonymi wcześniej plasterkami banana i ewentualnie odrobiną posiekanej czekolady.
7 komentarze
Moja owsianka przy Twojej wypada blado :):)
OdpowiedzUsuńGenialne :) ostatnio kocham owsianki, a ta wypasiona wersja kusi do przetestowania, tym bardziej, że kocham czekoladę i banany
OdpowiedzUsuńJaka gęściutka ! Czekolada z bananem to najlepsze połączenie ;)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia :) Czekoladowa z bananem to jedna z moich ulubionych owsianek - ciepła, słodka, idealnie zimowa. Muszę koniecznie dodać do niej rumowego aromatu.
OdpowiedzUsuńOch mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńbajka:D oblizuję się na sam widok:)
OdpowiedzUsuńNiestety owsianki nie tykam
OdpowiedzUsuń