Zupa z białych szparagów z drobiowymi klopsikami
Pierwszy raz robiłam tę zupę rok temu i tak nam smakowała, że tej wiosny koniecznie musiałam ją powtórzyć.W oryginalnym przepisie klopsiki wyciskało się z surowych białych kiełbasek bezpośrednio na patelnię, ale osobiście stwierdzam, że lżejsze, drobiowe kuleczki bardziej tu pasują. Zupa jest wykwintna i delikatna w smaku, a zarazem sycąca :) Gorąco polecam!
ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI
(na 4 porcje)
- 1 pęczek białych szparagów,
- ½ cytryny,
- ½ szklanki śmietanki kremówki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 400g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta oregano,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz,
- odrobina cukru,
- natka pietruszki
Szparagi umyć i obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Końcówki oraz obierki umieścić w garnku, zalać 5 szklankami wody, dodać 2 plastry cytryny, odrobinę cukru i soli. Gotować ok. 10-15 minut, po czym odcedzić na sitku. Obierki wyrzucić, a do wywaru dodać szparagi pokrojone na kawałki. Gotować ok. 15 minut, aż będą miękkie. po czym odcedzić na sitku.
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i krótką chwilę smażyć. Cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) stopniowo wlać gorący wywar, a następnie śmietankę kremówkę. Gotować jeszcze 5 minut. Dodać ugotowane szparagi. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z pozostałej cytryny.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i szczyptą oregano. Na patelni rozgrzać oliwę. Wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki. Smażyć kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Zupę podawać z klopsikami, posypaną natką pietruszki.
(źródło: „To jest pyszne” 1/2011)
8 komentarze
świetna! te pulpeciki dają jej sytości i takiego.. uroku?
OdpowiedzUsuńale sama w sobie, kremowa i delikatna, pyszna!
Mirabelko, świetna zupka. Idę właśnie na targ, mam nadzieję, że zakupię białe szparagi;)
OdpowiedzUsuńBardzo przypadła mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka!
OdpowiedzUsuńZupka cudna, a pulpeciki z białej kiełbasy... jestem pozytywnie zaskoczona;)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam szparagi. Zupka wygląda obłędnie, koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńmmmmm....marzy mi się taka zupa!!! Na pewno skorzystam z przepisu! Wygląda pysznie !!!!
OdpowiedzUsuń