Obsługiwane przez usługę Blogger.

Khorma z kurczaka

By 11:10 , , , ,

Khorma to rodzaj curry popularny w kuchni Azji Środkowej i Południowej, szczególnie w Indiach i Pakistanie. W jego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa (kurczak, wołowina, jagnięcina), jogurt lub śmietana, spora ilość cebuli oraz orzechy lub migdały. Jak wszystkie tego typu potrawy, khorma jest bardzo aromatyczna, w dużej mierze dzięki kolendrze i kuminowi. 
Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche. 

khorma z kurczaka

KHORMA Z KURCZAKA 
(na 4 porcje) 
  • 800 g filetów lub mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 
  • 2 średnie cebule, 
  • 150 ml jogurtu naturalnego, 
  • 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru, 
  • 1,5 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 
  • 1 łyżeczka chili w proszku (ponieważ garam masala też jest pikantna, zastąpiłam chili słodką mieloną papryką, żeby danie nie było bardzo ostre), 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam), 
  • 3 strąki zielonego kardamonu, 
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów, 
  • 2-3 łyżki oleju, 
  • 150 ml wody, 
  • zielona papryczka chili,
  • świeże listki kolendry 

W dużej misce wymieszać imbir, czosnek, garam masala, chili w proszku, sól, kminek, kardamon, mieloną kolendrę oraz migdały z jogurtem. Mięso umyć, osuszyć i wymieszać z jogurtową marynatą. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w plasterki cebule i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać mięso i smażyć 5-7 minut, ciągle mieszając. Wlać wodę, przykryć i dusić przez 25-30 minut. Dodać listki kolendry oraz posiekaną zieloną chili (bez pestek) i gotować jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Podawać z ryżem.

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Moje ulubione curry - bo bardzo lagodne :) Jaka to przyjemnosc z jedzenia, kiedy gardlo wyzeraja ostre przyprawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i kolejna smakowitość do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń