Khorma z kurczaka
Khorma to rodzaj curry popularny w kuchni Azji Środkowej i Południowej, szczególnie w Indiach i Pakistanie. W jego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa (kurczak, wołowina, jagnięcina), jogurt lub śmietana, spora ilość cebuli oraz orzechy lub migdały. Jak wszystkie tego typu potrawy, khorma jest bardzo aromatyczna, w dużej mierze dzięki kolendrze i kuminowi.
Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
KHORMA Z KURCZAKA
(na 4 porcje)
- 800 g filetów lub mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
- 2 średnie cebule,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- 1,5 łyżeczki zmiażdżonego czosnku,
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala,
- 1 łyżeczka chili w proszku (ponieważ garam masala też jest pikantna, zastąpiłam chili słodką mieloną papryką, żeby danie nie było bardzo ostre),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam),
- 3 strąki zielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonych migdałów,
- 2-3 łyżki oleju,
- 150 ml wody,
- zielona papryczka chili,
- świeże listki kolendry
W dużej misce wymieszać imbir, czosnek, garam masala, chili w proszku, sól, kminek, kardamon, mieloną kolendrę oraz migdały z jogurtem.
Mięso umyć, osuszyć i wymieszać z jogurtową marynatą.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w plasterki cebule i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać mięso i smażyć 5-7 minut, ciągle mieszając.
Wlać wodę, przykryć i dusić przez 25-30 minut.
Dodać listki kolendry oraz posiekaną zieloną chili (bez pestek) i gotować jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ryżem.
3 komentarze
Mmmm...moje smaki:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione curry - bo bardzo lagodne :) Jaka to przyjemnosc z jedzenia, kiedy gardlo wyzeraja ostre przyprawy? :)
OdpowiedzUsuńNo i kolejna smakowitość do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń