Zupa dyniowa z pomarańczą i kokosem
Wciąż korzystam z zapasów dyni z zamrażarki :)
Tym razem wypróbowałam zupę z dodatkiem mleka kokosowego i pomarańczy. Bardzo egzotyczną, niebanalną, orzeźwiającą i aromatyczną. Idealną na lato :)
ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ I KOKOSEM
(dla 4 osób)
- 400 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
- 400 g marchewki (obranej i pokrojonej w kostkę),
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 3 pomarańcze,
- 1 łyżka masła,
- 100 g śmietanki kremówki,
- 150 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- sól, pieprz, cukier
Obrane i pokrojone w kostkę dynię i marchewki zalać w garnku bulionem i gotować do miękkości przez ok. 15 minut.
Pomarańcze obrać, skrawając białą skórkę. Miąższ obrać z błonek, zbierając wyciekający przy tym sok. Miąższ z pomarańczy poddusić przez 1-2 minuty na maśle.
Zupę zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę, mleko kokosowe (4 łyżki mleka zostawić do dekoracji) i starty imbir, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i nasionami kolendry (zmielonymi lub utłuczonymi w moździerzu). Dodać miąższ i sok z pomarańczy. Garnek ponownie postawić na gazie i gotować zupę na małym ogniu ok. 4 minut.
Przed podaniem polać odłożonym mlekiem kokosowym i oprószyć wiórkami kokosowymi.
(przepis z książki A. Oppermanna „Dynia na różne sposoby”)
3 komentarze
mmm jakie orientalne smaki...jestem bardzo ciekawa tej zupy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńapetycznie orientalna
OdpowiedzUsuńŚliczny kolor i na pewno smakuje wspaniale!:)
OdpowiedzUsuń