Mango lassi
Publikując przepis na kokosowe lassi zapowiadałam, że wkrótce wypróbuję także najbardziej tradycyjną wersję tego indyjskiego napoju, czyli o smaku mango. Mango czekało i dojrzewało dość długo, nim znalazłam czas by go zrobić – ale dzięki temu nabrał idealnej wręcz słodyczy.
Jeśli jesteście amatorami mango – nie zwlekajcie z przygotowaniem tego napoju :)
Przepis znalazłam u Manjuli, ja zrobiłam go z połowy porcji.
MANGO LASSI
- 2 szklanki obranego i pokrojonego na kawałki mango,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki mleka,
- cukier do smaku,
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie)
- 3 szklanki kruszonego lodu,
- woda mineralna
Zmiksować razem mango, jogurt, mleko i cukier. Dodać kardamon i lód, ewentualnie posiekaną miętę. Zmiksować jeszcze raz. Dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję, jaka nam odpowiada.
Przelać do wysokich szklanek i udekorować miętą.
6 komentarze
Wygląda super, mango zawsze i wszędzie :-)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie te pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, więc przekonałam sie, że jest fantastyczne. Pycha :)
OdpowiedzUsuńOno jest super:)
OdpowiedzUsuńWłasnie kupiłam mango i chyba zrobię....
OdpowiedzUsuńdodaję odrobinę tea masala i szczyptę soli, podkręca smak:)
OdpowiedzUsuń