Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ziemniaki w przyprawach po indyjsku

By 13:25 , ,

Do pieczonego kurczaka podałam młode ziemniaki, również na sposób indyjski – z mnóstwem przypraw. W oryginalnym przepisie używali ziemniaków... z puszki, co w naszym klimacie byłoby lekkim dziwactwem ;) 
Tak przyrządzone ziemniaki nabierają zupełnie innego charakteru. Świetnie pasują jako dodatek do wielu orientalnych dań :)

ziemniaki po indyjsku

ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH PO INDYJSKU 
(na 4 porcje) 
  • 400g małych, 
  • młodych ziemniaków, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 2-3 łyżki oleju, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka chili w proszku (zastąpiłam słodką mieloną papryką, żeby danie nie było bardzo ostre), 
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 1,5 płaskiej łyżeczki mielonej kolendry, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 zielona papryczka chili do dekoracji 

baghaar (sos): 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 suszone czerwone chili (dałam kawałek świeżej), 
  • ½ łyżeczki nasion czarnuszki, 
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy, 
  • ½ łyżeczki nasion kozieradki 

Ziemniaki wyszorować (ewentualnie obrać) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. 
W dużym rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekane cebule na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowaną chili, kumin, kolendrę i szczyptę soli. Smażyć przez 1 minutę, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. 
Dodać ugotowane, odsączone z wody ziemniaki, skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 
Aby przygotować baghaar, należy rozgrzać olej na patelni, dodać posiekane czerwone papryczki chili, nasiona czarnuszki, gorczycy i kozieradki i smażyć, ciągle mieszając, aż przyprawy nieco ściemnieją. Patelnię zdjąć z ognia i polać tym sosem ziemniaki. 
Udekorować posiekaną zieloną papryczką chili i podawać. 


(źródło: książka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska")

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. wyglądają jak milion dolców ;) Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, swietny dodatek do dan w indyjskich klimatach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi mega apetycznie, te indyjskie smaki nie do końca mnie przekonują (mały uraz), ale te ziemniaczki kuszą oj kuszą

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spodziewałam się, że można w tak pyszny i wspaniały sposób zaaranżować młode ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, przyznam Domi rację! ziemniaczki cudowne, zupełnie nietypowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak wspaniale wyglądają! Bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zamiast suszonego chilli sprobuj uzyc kashmiri chilli inaczej znane jako deggi mirch. mniej ostre, a nadaje kolor jak papryka slodka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobrze wiedzieć, dziękuję za radę. Poszukam przy okazji w "Kuchniach Świata" bo chyba tylko tam mogłabym na tę przyprawę trafić :)

      Usuń
  8. Mniammmm mojemu mężowi przypadłyby do smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajna kombinacja ... warta wyprobowania
    chcialabym cie zaprosic do zabawy Liebster Blog
    http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń