Tacos z kurczakiem, ananasem i kremem z awokado
Niedawno zaopatrzyłam się w sklepie w meksykańskie muszle tacos i wypróbowałam przepis granity na nadzienie z kremu z awokado, kurczaka i ananasa. Ja od siebie dodałam jeszcze trochę sałaty lodowej. Pyszności :)
Jest to idealny obiad na sobotę, kiedy cała rodzinka jest w komplecie, bo tacos muszą być spożywane od razu po przygotowaniu.
TACOS Z KURCZAKIEM, ANANASEM I KREMEM Z AWOKADO
- 12 muszli tacos,
- 500g filetów z piersi kurczaka,
- 1 szklanka ananasa pokrojonego na kawałki (może być z puszki),
- ¼ główki małej sałaty lodowej,
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonej kolendry,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki sproszkowanej papryki (łagodnej lub ostrej – wg uznania),
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry + trochę listków do dekoracji,
- sól,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżka oliwy
Kurczaka pokroić na małe kawałki.
Cukier wymieszać z kuminem, kolendrą, cynamonem, papryką i szczyptą soli. Połową tej mieszanki natrzeć kurczaka, a resztę wymieszać z ananasem.
Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść i połączyć z limonką, śmietaną i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka, aż będzie rumiany. Następnie dodać posiekaną kolendrę i wymieszać, przełożyć do miski i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić ananasa i podsmażać, aż się lekko skarmelizuje.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki.
Muszle tacos wyłożyć na blachę i podgrzać kilka minut w nagrzanym piekarniku (180-200 stopni), żeby były chrupiące.
Następnie napełnić je kremem z awokado, sałatą, kurczakiem i ananasem. Ozdobić listkami kolendry i od razu podawać.
3 komentarze
o nieeeeee ale bym zjadła, teraz, już :D
OdpowiedzUsuńtakie muszle się kupuje gotowe? drogie są?
OdpowiedzUsuńTak, kupuje się gotowe, można np. w Lidlu podczas tygodnia meksykańskiego albo w sklepach Kuchnie Świata. Kosztują ok. 8 zł za paczkę (12 sztuk). :)
Usuń