Kurczak duszony z bananami
Dość dawno temu podawałam przepis na kurczaka z bananami do którego lubię czasem wrócić, bo banany to jedne z moich najulubieńszych owoców – pod każdą postacią :)
Tym razem wypróbowałam kurczaka z bananami przygotowanego w inny sposób. Przepis znalazłam w książeczce „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” i pozwoliłam go sobie minimalnie zmodyfikować. Właściwie banany są tu dodatkiem przygotowywanym osobno, a nie duszonym razem z mięsem, jednak gdy już razem wylądują na jednym talerzu, doskonale do siebie pasują smakowo :)
KURCZAK DUSZONY Z BANANAMI
- 4 ćwiartki z kurczaka,
- 3 duże banany,
- ½ szklanki białego wytrawnego wina,
- 1,5 łyżki rumu,
- 4 łyżki oliwy (nie z pierwszego tłoczenia),
- 2-3 łyżki masła,
- szczypta sproszkowanego imbiru,
- sól i pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzać mocno oliwę i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Zlać tłuszcz, kurczaka skropić rumem i zapalić *.
Wlać wino i ½ szklanki wody, dodać szczyptę imbiru i dusić 1 godzinę na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu obracając mięso.
Banany obrać, pokroić na kawałki i lekko obsmażyć na maśle. Osączyć z tłuszczu.
Wyłożyć kurczaka z sosem na ciepły półmisek i przybrać go dookoła kawałkami bananów.
Podawać z ryżem lub kaszką kuskus.
7 komentarze
Bardzo niebanalne! Owoce i mieso na jednym talerzu to nie do konca moja bajka, ale musze przyznac, ze wyglada to interesujaco.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to zestawienie. Lubię mięso w połaczeniu z owocami. :)
OdpowiedzUsuńCiekawie podany kurczaczek:) Podoba mi się, a banany bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, nigdy tak nie próbowałam,ale jak można z ananasem to czemu nie z bananem:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ciekawe połączenie, nigdy tak nie próbowałam,ale jak można z ananasem to czemu nie z bananem:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
a to ciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam banana w połączeniu z mięsem :)
OdpowiedzUsuń