Tort czekoladowo-bananowy
Ten torcik wykonałam na swoje imieniny, które wprawdzie były już równiutkie 2 tygodnie temu, ale dopiero teraz znalazłam czas, by się nim pochwalić ;)
Tort wykonałam z przepisu z Kwestii Smaku w wersji bananowej, zmodyfikowanej przez LenęMS.
Zależało mi, by tort nie był przełożony tłustą, ciężką, maślaną masą. Delikatny mus czekoladowy na bazie śmietanki i mascarpone okazał się idealny. Połączenie bananów i czekolady okazało się świetnym pomysłem, a dzięki kwaskowatemu dżemowi, torcik nie był mdły i smakował wszystkim, bez wyjątku.
Dla mnie po prostu rewelacja – tort spełnił moje oczekiwania w 100% :)
Przepis na tortownicę o średnicy 21-22 cm :)
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY
biszkopt:
- 4 jajka,
- 200g cukru pudru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 2 czubate łyżki kakao,
- szczypta soli
mus czekoladowy:
- 250g serka mascarpone.
- 350ml śmietanki kremówki,
- 100g gorzkiej czekolady,
- ½ szklanki cukru pudru
dodatkowo:
- ok. ¾ szklanki soku bananowego,
- 2 duże banany,
- ok. ½ słoika kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki),
- płatki czekoladowe i ażurki z czekolady do dekoracji
Biszkopt: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszać razem w misce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać resztę cukru pudru, aż piana będzie lśniąca. Dodać masę żółtkową i delikatnie wmieszać łyżką do białek. Następnie przesiewać po trochę mąki z kakao, delikatnie mieszając łyżką, aż składniki ciasta się połączą.
Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piec 35-40 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (powinien być suchy).
Upieczony biszkopt zostawić w formie do wystygnięcia.
Mus: Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej (ja rozpuściłam w mikrofalówce) i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą, wymieszać z serkiem mascarpone.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Wymieszać ją bardzo delikatnie z czekoladowym serkiem. Do czasu przełożenia ciasta, masę trzymać w lodówce.
Ostudzone ciasto z tortownicy i szerokim nożem przekroić na 3 poziome blaty.
Dolny blat nasączyć 4 łyżkami soku bananowego, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, obłożyć cienkimi plasterkami banana i wyłożyć2-3 łyżki musu czekoladowego. Mus równomiernie rozprowadzić, przykryć kolejnym blatem i powtórzyć wszystkie czynności. Położyć na wierzchu ostatni krążek, skropić sokiem bananowym i wyłożyć pozostały mus, zostawiając 3-4 duże łyżki na boki.
Posmarowane musem boki tortu obłożyć płatkami z czekolady.
Wierzch tortu można udekorować ażurkami z czekolady. Wstawić do lodówki, minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tort najsmaczniejszy jest na drugi dzień.
13 komentarze
skoro oczekiwania spełnione w stu %, to ja wierzę,że był wyjątkowy :-)
OdpowiedzUsuńWcale sie nie dziwie, ze spelnil oczekiwania - moje tez by spelnil, bo uwielbiam polaczenie bananow i czekolady!
OdpowiedzUsuńAle mi się zachciało czegoś takiego pysznego jak Twój torcik! Już sam mus pyszny, a z całą resztą to musiało być niebo prawdziwe:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuńWszyscy mnie zachwycają tymi tortami! :D
OdpowiedzUsuńŚliczny ten torcik!:)
OdpowiedzUsuńniedawno zrobiłam ten tort na urodziny syna jest przepyszny, wszystkim bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńwszystko wyglada super ale chyba o proszku do pieczenia zapomnialas... ale nasza wersja troche niska chlodzi sie w lodówce
OdpowiedzUsuńNie zapomniałam o proszku. do klasycznego biszkoptu nie dodaje się proszku. Jeśli jajka są dobrze ubite, ciasto rośnie wysokie :) Zobacz na przepisy którymi się inspirowałam (linki w opisie), ani w jednym ani w drugim nie ma proszku. Ja również do swojego nie dodawałam.
UsuńMam nadzieję, że mimo to tort smakował :)
Witam .;)
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo apetycznie.! Mam w planach zrobić właśnie tort pani autorstwa na urodziny swojej bratowej. Mam jednak pytanie.. Gdzie można kupić krokanty lub ewentualnie czym innym można udekorować wierzch tortu zeby przyciągał wzrok no i oczywiście apetyt.
Pozdrawiam serdecznie i oby więcej takich apetycznych tortów.!;)
Krokant kupiłam w Lidlu, niestety nie jest on w ciągłej sprzedaży więc różnie się trafia. Można go kupić też w sklepach internetowych, np. tu: http://sklep.wypiekarnia.pl/krokant-migdalowy-50-gram.html
UsuńA jak nie, to spróbowałabym ozdobić tymi ażurkami z czekolady, można je kupić w większości marketów.
Niestety nie jestem dobra w dekorowaniu ciast ;)
pozdrawiam! :)
Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz. ;) Zobacze w Lidlu bo mam go pod nosem, natomiast sklep internetowy odpada bo by raczej nie przyszło do piątku. Co do dekorowania to chyba mamy tak samo.. bo też nigdy nie wychodzi mi dekoracja tak jak bym tego chciała ;/
UsuńPozdrawiam serdecznie.!;)
Mirabelko, skorzystałam z przepisu i upiekłam ten tort na urodziny męża. Zwiększyłam tylko ilość kremu. Wyszedł bardzo smaczny :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam Cię ciepło :)
OdpowiedzUsuń