Banany w cieście po tajsku
Wprawdzie już dwa razy podawałam tu przepisy na różne banany w cieście, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zrobić ich w kolejnej wersji, tym razem znalezionej w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”. Nic nie poradzę – uwielbiam ten deser ;)
banany w cieście przepis |
BANANY W CIEŚCIE PO TAJSKU
(przepis na 4 porcje)
- 9 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2/3 szklanki mleka kokosowego,
- 4 duże banany,
- olej do głębokiego smażenia
- dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania
Przesiać mąkę pszenną i ryżową oraz cukier puder do miski, dodać żółtko jaja i mleko kokosowe. Zmiksować na gładkie ciasto.
Białko ubić w osobnej misce na sztywną pianę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Banany przekroić wszerz na 2 części, następnie zanurzyć w cieście i ostrożnie przełożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami przez 2-3 minuty na złotobrązowy kolor, przewracając raz na drugą stronę.
Usmażone banany osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać natychmiast.
PS Dodatek mąki ryżowej nie jest tu konieczny, można zastąpić ją 2 dodatkowymi łyżkami mąki pszennej.
4 komentarze
Brzmi świetnie. Będę musiał wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam :) Juz dorzucialm do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Nie dziwie sie, ze uwielbiasz - ja tez nie moglabym sie mu oprzec!
OdpowiedzUsuńJa osobiście banany preferuję bez dodatków. Najlepiej pieczone z czekoladą
OdpowiedzUsuń