Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa curry z kukurydzą i kurczakiem

By 07:27 , , , , ,

Bardzo smaczna, lekka zupa z nutą imbiru. Niestety jakoś nigdzie nie mogę kupić mrożonej mini kukurydzy, musiałam więc użyć marynowanej ze słoika. Też była dobra ;)
Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.

zupa curry z kurczakiem i kukurydzą



ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
(na 4 porcje)
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 800 ml bulionu drobiowego,
  • ok. 350 g gotowanego mięsa z kurczaka (u mnie mięso z udek),
  • 16 kolb młodej kukurydzy (użyłam 1 słoika marynowanej),
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z cebulki dymki lub zwykłego szczypioru

Kukurydzę odcedzić i zmiksować blenderem wraz ze szklanką bulionu. Powstałą masę przetrzeć przez sitko, usuwając łupiny.
Do garnka z bulionem dodać pokrojone mięso z kurczaka i przetartą kukurydzę. Zagotować, dodać kolby mini kukurydzy i gotować 10 minut. Zupę doprawić curry, imbirem i sosem sojowym. Wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam zupy curry...bardzo intrygujące...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taka zupka. Nie jadłam,ale musze kiedys skosztować:)

    OdpowiedzUsuń