Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ulubiona zupa dyniowa :)

By 10:02 , , ,

Aż dziwne, że tę zupę pokazuję tu dopiero teraz, skoro robię ją regularnie już od 2 lat. To było chyba pierwsze danie z dynią, które zrobiłam z Mamą i które od razu podbiło serca (a raczej żołądki) wszystkich :) Raz zrobiłam ją, gdy przyjechali do nas kuzyni ze swoimi dziećmi. Mimo że dzieciaki były niejadkami, zjadły 2 dokładki tej zupy ;) Oczywiście potem nie było już mowy o drugim daniu ;)
Ta pyszna, kremowa zupa z nutą czosnku i ziół szybko zyskała sobie status „ulubionej”.
Polecam :)

Photobucket

ULUBIONA ZUPA DYNIOWA
(dla 4 osób)
800g dyni (waga po oczyszczeniu),
1 nieduża marchewka,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu drobiowego,
1 kostka
(50g) serka topionego (np. Złoty Ementaler),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
świeży lub suszony tymianek i rozmaryn,
sól i pieprz

W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, następnie wrzucić obraną i posiekaną w ćwierćplasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Podlać niewielką ilością wody i dusić po przykryciem, aż dynia będzie miękka (ok. 15 minut). Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i po szczypcie tymianku oraz rozmarynu. Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z grzankami czosnkowymi.

Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Wrzucam do ulubionych na Mikserze :) Na zupe, to ja zawsze sie pisze!
    :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory słyszałam jedynie o zupach z dyni na słodko, które mi jakoś nie podchodzą. Twój przepis na pewno wypróbuję, brzmi świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam zupy dyniowe, ale najbardziej taką na mleku z dodatkiem lanego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham zupę dyniową. Wprawdzie nigdy wcześniej nie robiłam jej sama, ale pewnie będę musiała spróbować:) A Twój przepis mimo, że inny niż ten mojej mamy na pewno jest wart wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie 'chwilę' temu robiłam bardzo podobną. Tylko bez serka. Muszę sprawdzić jak to smakuje. Ale tak czy siak zupka przepyszna!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny blog! A zupa kremowa i aksamitna, po prostu wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie Ci wyszła:) robię bardzo podobną, tylko daję ze 3 marchewki ma wtedy bardziej intensywny kolor i smak

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa zupka! Fajna, może tez sobie zrobię?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności :) Bardzo podobnie robię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super gotuję często i dodaję jeszcze świeży starty imbir pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię też położyć na wierzch usmażone krewetki i jak wcześniej pisałam dodaję świeży imbir starty i zmiksowany

    ANIKA

    OdpowiedzUsuń
  12. Też mam swoja ulubiona zupę dyniową. W Twojej podoba mi sie dodatek serka;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z tego przepisu robię ją już 3 raz. Jest pyszna, dziękuję za inspirację. :)

    Wiesia

    OdpowiedzUsuń