Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z gruszkami

By 10:46

Wśród ciast na moim blogu chyba przeważają te owocowe. Może dlatego, że tak bardzo lubię wykorzystywać sezonowość owoców. Uważam, że wszystko najlepiej smakuje w swoim czasie.
Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe. Na przykład w takim cieście.


ciasto gruszkowe

CIASTO GRUSZKOWE
kruchy spód:


  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 małe jajko
nadzienie:
  • 3-4 gruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pół szklanki śmietany 12% lub 18%,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • pół słoika dżemu morelowego,
  • 50g płatków migdałowych

Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm* (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Gruszki obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Od zewnętrznej strony gęsto zrobić pionowe nacięcia. Skropić sokiem z cytryny.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wyłożyć gruszki zewnętrzną stroną do góry. Miejsca między gruszkami zalać zalewą z jajek i śmietany. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez 20 minut.

* Można użyć także tortownicy o śr. 24 cm, wtedy ciasto będzie wyższe.


(przepis z książeczki „Owocowe ciasta i desery”)



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Super przepis, pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda. I gruszki...moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne to ciasto! A ja zdecydowanie za mało piekę z gruszkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne i fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń