Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa curry z kukurydzą i kurczakiem

By 07:27 , , , , ,

Bardzo smaczna, lekka zupa z nutą imbiru. Niestety jakoś nigdzie nie mogę kupić mrożonej mini kukurydzy, musiałam więc użyć marynowanej ze słoika. Też była dobra ;)
Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.

Photobucket

ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
(na 4 porcje)
1 puszka kukurydzy,
1 litr bulionu drobiowego,
350g gotowanego mięsa z kurczaka (u mnie mięso z udek),
16 kolb młodej kukurydzy,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Kukurydzę odcedzić i zmiksować blenderem wraz ze szklanką bulionu. Powstałą masę przetrzeć przez sitko, usuwając łupiny.
Do garnka z bulionem dodać pokrojone mięso z kurczaka i przetartą kukurydzę. Zagotować, dodać kolby mini kukurydzy i gotować 10 minut. Zupę doprawić curry, imbirem i sosem sojowym. Wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam zupy curry...bardzo intrygujące...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taka zupka. Nie jadłam,ale musze kiedys skosztować:)

    OdpowiedzUsuń